Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako često osjećate neugodan smrad u kuhinji, vjerovatno imate ‘septičke’ mušice

Preuzmite sliku

Ako često osjetite miris koji dopire iz vaše kuhinje, problem vjerovatno nije samo u iznošenju smeća. Takozvane septičke muhe česta su pojava tokom ljetnih mjeseci, a često znaju prouzrokovati vrlo neugodan miris.

Ove mušice znaju poleći i do 200 malih jaja, što može uzrokovati pravu zarazu, prenosi Večernji list.

Septičke muhe razmnožavaju se u vlažnim kantama za smeće, cijevima, a mogu živjeti u bilo kojem izvoru vode – čak i u pitarima za cvijeće. Vrlo malo vode im je potrebno za polaganje jajašaca, tako da je od presudne važnosti obrisati sve površine u kući, te držati vaše izvore vode čistima. Napominje se kako hiljade njih može biti prisutno u vašim domovima, da toga niste ni svjesni. U toj fazi obično počinju proizvoditi neugodan miris koji će vam biti najbolji pokazatelj njihova prepoznavanja.

Preporučuje se i napraviti zamku ovim napastima, a možete je pripremiti i sami. Napunite zdjelu jednakih omjera šećera, vode, octa, bijelog vina i pet do deset kapi deterdženta za pranje. Ostavite zdjelu preko noći, te ujutro provjerite koliko ih se ‘udavilo’ u ovoj ubojitoj smjesi. Možete ih i dehidrirati stavljanjem soli, sode i octa u odvod. Prolijte ovu smjesu po odvodu tokom noći, a ujutro ulijte lonac kipuće vode u odvod kako biste ih rastjerali. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,