Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

4 vrste stomaka kojih se lako možete riješiti

Preuzmite sliku

Prije nego krenete na rigoroznu dijetu zbog ‘šlaufova’ na stomaku, doznajte šta ih sve može uzrokovati. Donosimo 4 najčešćih oblika stomaka kojih se uz male promjene životnog stila možete riješiti

1.Stomak koji izgleda kao probušena guma

Ovakav oblik stomaka opisuje ljude koji mnogo vremena provode sjedeći.

Riječ je najčešće o kancelarijskim poslovima. Isto tako, ovaj tip građe opisuje ljude koji konzumiraju hranu koja sadrži velike količine šećera, bijeli hljeb te tjesteninu. No ovaj tip stomaka može se vrlo lako reducirati i to najviše pravom prehranom. Izbacite alkohol i gazirane sokove.

2. Stomak uzrokovan stresom

Ovakav niski stomak najčešće imaju osobe koje su perfekcionisti, ali i opisuje probleme s probavom i nadutosti. Kada smo pod stresom tijelo izlučuje hormon kortizol koji uzrokuje nakupljanje masnog tkiva na donjem dijelu stomaka.

Jedan od uzroka je i preskakanje obroka, brza hrana i dnevno unošenje velike količine kofeina u organizam.

3. Niski stomačić

Stomačić je smješten vrlo nisko, a opisuje najčešće prezauzete majke ili žene posvećene karijeri i dugim radnim danima. Uzrok se krije i u jednoličnoj prehrani koja se često ponavlja.

Ovakav stomačić vrlo je čest kod mršavih i vitkih osoba, te ostaje bez obzira na fizičku aktivnost. Najvažnija je prehrana i kretanje zato ne držite dijetu već radije vrijeme potrošite na šarene namirnice i raznoliku pripremu hrane.

4. Napuhani stomak

Napuhani stomak najčešće je ravan ujutro, ali tokom dana postaje itekako primjetan. Bez obzira na fizičku građu i kilograme razlog je nadutost i probava uzrokovana namirnicama koje ne odgovaraju vašem organizmu, alergijama ili obrocima siromašnim vitaminima i mineralima.

Možda cijeli život konzumirate određene namirnice ne shvatajući da vašem tijelu one nikako ne odgovaraju. Tegobe uzrokovane nadutošću olakšat će vam napitak umirujućeg djelovanja za probavni sistem. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,