Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog visokih cijena: Ne kupujte hljeb vikendom!

hljeb-rezanje-
Preuzmite sliku

Popularno

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda nisu se promijenile uprkos činjenici da su pšenica i brašno na berzama drastično pojeftinili.Zbog toga udruženja za zaštitu potrošača pozivaju na bojkot kupovine hljeba tokom vikenda.

hljeb-rezanje-

Pad cijena

Pad cijene brašna je i do 50 posto te, za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna plaća se 14 KM. Upravo zbog ovakvog stanja, iz udruženja pozivaju na bojkot. Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da je zabrinjavajuće što je izostala reakcija kupaca.

– Pekari drže monopol, odnosno veliki diktiraju cijene. S obzirom na to da je kod nas slobodno tržište, ništa nam ne preostaje nego da pozovemo potrošače da makar vikendom ne kupuju hljeb, već da ga prave kod kuće. To je jedini način da se suprotstavimo ovakvim cijenama – kaže Bulić.

Ona pojašnjava da bi za iste troškove građani imali dvostruko više hljeba kada bi ga pravili kod kuće, a ne kupovali. Upozorava i da se očekivalo da proizvođači snize cijene hljeba za minimalno 12 do 15 posto.

– Proizvođači prikazuju troškove kako hoće. Istina je da ovo nisu visokoprofitne grane, ali očito je da im ovo odgovara. Također, neprihvatljivo je da je PDV 17 posto za hljeb, baš kao i za svu drugu luksuznu robu – kaže Bulić.

Zaprimljene žalbe

Zabrinjavajuće je da pekarska industrija prilagođava cijene isključivo kada je riječ o poskupljenju, dok na snižavanje cijena sirovina ostaje nijema.

– Potrošači moraju krenuti u odlučniju borbu i jasno kazati da neće udovoljavati trgovcima i proizvođačima – dodala je Bulić.

Jedini koji je u najavama pojeftinjenja hljeba bio pesimističan jeste Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge “Euro BiH”. Njegova predviđanja su se obistinila, jer su proizvođači pekarskih proizvoda alibi za nesnižavanje cijena pronašli u rastu cijena energenata, vode, piše Avaz.

Cijene

Hljeb 350 gr – 1 KM

Brašno 1 kg – 1,10 KM

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: