Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Danas otvorena nova džamija i Kulturno-obrazovni centar (FOTO)

dzamija-tusanj
Preuzmite sliku

Popularno

dzamija-tusanj

Foto: F. Begtašagić

U prisustvu velikog broja muslimanskih vjernika iz Tuzle i Tuzlanskog kantona, najviših predstavnika Islamske zajednice BiH, predstavnika općinske i kantonalne vlasti , te predstavnika Svjetske humanitarne organizacije „Rahmet” iz Kuvajta, jučer je u tuzlanskom naselju Tušanj svečano otvoren Kulturno-obrazovni centar i džamija.

Nakon obraćanja predsjednika Medžlisa IZ Tuzla, gostiju iz Kuvajta, premjera TK Seada Čauševića, te muftije tuzlanskog Vahid ef.Fazlovića, vjernicima se obratio i reisu-l-ulema IZ BiH mr.Husein ef.Kavazović.

dzamija-tusanj1

U izuzetno nadahnutom obraćanju reis Kavazović se najprije zahvalio općinskim strukturama Tuzle i načelniku Jasminu Imamoviću, na doprinosu prilikom gradnje ovog Centra, kao i mnogobrojnim vakifima i džematlijama iz Tuzle, te podsjetio na veliko dobročinstvo kuvajtskih donatora..

-Ovi ljudi ovdje koje vidite, naša braća iz Kuvajta mnoga su dobra djela u BiH učinili i nikad ništa zauzvrat od nas nisu tražili. Željeli su da ostanemo muslimani onakvi kakvi smo ovdje u Bosni oduvijek bili A naš islam, ovdje u Bosni, ovaj koji smo učili od naših djedova i pradjedova, od naših muderisa i naših šejhova, od naših alima i hodža, u našim medresama i fakultetima, tekijama, taj bosanski islam, zapamtite, najveće je dobro koje trebamo čuvati. Zato braćo i sestre, čuvajte naš bosanski islam Nemojte dozvoliti da nam oni koji dolaze, koji nas ne razumiju govore kako se voli islam. Mi smo ovdje, ovakve kakve vas vidimo, naše hadžije i hadžinice, naše majke, nane, naši mladi najbolje razumjeli islam i takvog ga želimo sačuvati na ovoj zemlji bosanskoj – poručio je reis Kavazović..

dzamija-tusanj4

Podsjećajući da je ovih dana u toku popis stanovništva, reis Kavazović je ukazao na istorijsko pravo Bošnjaka na svoje ime, vjeru, jezik.

– Nakon 21 godinu imamo priliku da utvrdimo onaj put koji je iza nas bio težak i trnovit. Neka se Allah smiluje našim šehidima, našoj braći koja su dala svoje živote da mi danas ovdje u Tuzli i na svakom pedlju naše zemlje, ponosno možemo kazati da smo Bošnjaci. Možemo ponosno kazati da nam je jezik bosanski i da pripadamo islamu. Oni su to svojom krvlju učinili. Upitajmo se Bošnjaci jesmo li mastilom na popisnici sposobni odbraniti njihove mezarove, jesmo li kadri odbraniti mezarove Srebrenice, Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Mostara. Nadam se da jesmo i da ćemo ovo razumjeti –kazao je Kavazović, a potom dodao.

 {igallery id=”1697” cid=”390” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”35”}

– Cijelo ovo dvadeseto stoljeće branili su nam da se zovemo našim povjesnim imenom. Kod naših nekih Bošnjaka ovdje, nažalost, postoji dilema kako se zovemo, a kod jednog od najpoznatijih evropskih istoričara, oca savremene istorije , Lepolda fon Rankea još prije skoro 200 godina nije postojala ta dilema. On je bosanski narod još tada zvao Bošnjacima. Zbog čega to neki ne žele da čuju i da znaju, pitam se?…Vjerujem u zrelost Bošnjaka i ne sumnjam, s Božijom pomoći, da će Bošnjaci na ovom popisu znati ko su. Znati da govore najčišćim južnoslavenskim jezikom. Upamtite i srpski i hrvatski jezik vuku korijene iz Bosne. Vuk Karadžić je došao u Istočnu Hercegovini da tamo čuje kako zvuči taj jezik kojim govori. Došao je da čuje bosanski jezik. I zato nemojte imati dileme ko ste, šta ste, kojim jezikom govorite –poručio je reis Kavazović nekoliko puta prekidan gromkim aplauzom prisutnih.

– Našoj braći i sestrama sa lijeve i desne strane, Srbima i Hrvatima, želimo kazati da su to naša braća po zemlji. Sa nama zajedno mogu učiniti ovu zemlju ljepšom, bez obzira na sve što smo preživjeli. Nikada Bošnjaci nisu narod okrivljivali za ono što su učinili zločinci. Mi znamo razlikovati zločince i narod. Zašto? Pa zato što smo narod civilizacije i kulture, zato što nas je Kuran naučio da niko ničiji teret niti grijeh ne može nositi – kazao je reis Kavazović. Veliku galeriju fotografija pogledajte OVDJE. (A. Hadžić / Avaz / Foto: F. Begtašagić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: