Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta općinske službe rade na rješavanju problema pasa lutalica u Tuzli?

psi-lutalice-tuzla
Preuzmite sliku

Popularno

U budućnosti bi za neodgovorne vlasnike tih pasa mogle uslijediti rigorozne mjere.

psi-lutalice-tuzla

U toku je izrada Akcionog plana za zbrinjavanje pasa lutalica na području općine Tuzla, u koji su uključene Služba za komunalne poslove, Služba za razvoj i poduzetništvo, Služba civilne zaštite, Veterinarska stanica Tuzla te JKP „Komunalac” Tuzla. Pomenuti akcioni plan u budućnosti bi strateški rješavao dugogodišnji problem sa kojima se suočavaju svi građani Tuzle.

„Služba civilne zaštite je uključena sa aspekta zaštite zdravlja ljudi na području općine Tuzla, koja je ugrožena prisustvom pasa lutalica. Kroz akcioni plan žele se uvesti i dodatne aktivnosti u cilju sprečavanja pojave zoonoza, odnosno zaraznih bolesti koje se sa životinja prenose na čovjeka. Kontinuirane aktivnosti bi bile usmjerene na smanjenje broja pasa lutalica na gradskom području, te u prigradskim mjesnim zajednicama. Podržavamo udomljavanje životinja koje vrši tuzlanski azil za pse, u koji se mjesečno smješta po 25 pasa lutalica. Za poseban tretman tih pasa koje obavlja Veterinarska stanica Tuzla izdvajaju se značajna finansijska sredstva koje finansira Općina Tuzla”– pojašnjava Nadira Aščerić, šefica u Službi civilne zaštite Općine Tuzla.

U sklopu akcionog plana, između ostalog, planirana je izrada registra vlasnika kućnih ljubimaca, odnosno pasa u Tuzli, s obirom da je primjetno u posljednje vrijeme da je sve veći broj kućnih pasa ostavljeno na ulici. U budućnosti bi za vlasnike tih pasa mogle uslijediti rigorozne mjere. (RTV SLON)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: