Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Krokodil” koji jede ljudske živote širom svijeta, konzumente pretvara u zombije (FOTO/VIDEO)

krokodil-droga
Preuzmite sliku

Popularno

Smrtonosna droga poznata kao „kanibalski heroin” koja izjeda ljudsko meso iz unutrašnjosti tijela prema vani, polako ali sigurno osvaja svijet. Naime, već odavno je porazila Rusiju, nedavno je stigla u Sjedinjene Države, a indicije upućuju na zaključak da ni Ostrvo neće ostati pošteđeno.

krokodil-drogaPoznata i pod imenom „krokodil” zbog svojih užasnih posljedica na ljudsko tijelo, droga slična heroinu prvi put se pojavila u Rusiji prije desetak godina, pretvarajući svoje konzumente u zombije kojima bukvalno meso trune i otpada od kostiju.

Ono što privlači ovisnike „krokodilu”, koji se sastoji od mješavine kodeina i benzina ili nafte, je njena i do deset puta jeftinija cijena od heroina. Supstanca, u medicini poznata i kako desomorfin, kuha se oko pola sata prije nego što se ubrizga u venu. Rezultati su katastrofalni.

Kontinuirana upotreba „krokodila” uzrokuje rasprsnuće krvnih žila, od čega koža postaje zelena, te konačno dovodi do gangrene i bukvalnog truljenja i opadanja mesa.

U Rusiji oko 30.000 osoba svake godine umire od posljedica konzumiranja droge, a smatra se da trenutno ima oko 250.000 ovisnika o otrovu. Dvadesetosmogodišnja Margarita Schelkunova i njen suprug postali su ovisni o drogi prije sedam godina.

Iako već neko vrijeme „čista”, Schelnukovoj je dijagnosticiran rak i HIV virus, te joj je preostalo samo nekoliko sedmica života. Njen suprug preminuo je u 27. godini.

narkomanke

Maria Fadeeva (lijevo), izliječena ovisnica o heroinu, brinula se o Irini Dyadyuchenko

S druge strane, tridesetpetogodišnja Irina Dyadyuchenko, uspjela je preživjeti ovisnost o „krokodilu”, te je trenutno dvije godine kako je prestala konzumirati drogu.

Kako priznaje, heroin je počela koristiti sa 14 godina, a kada su „njeni” dileri uhapšeni, okrenula se „krokodilu”. Irina, inače kćerka inžinjera i učitelja, tvrdi kako je „krokodilu” privukla upravo njegova pristupačnost, odnosno cijena od 4 funte po dnevnoj dozi.

„Krokodil” je već stigao i u Sjedinjene Države, koje se bezupsješno bore protiv pošasti sve popularnijeg metafetamina, a čini se kako otrov neće zaobići ni Veliku Britaniju.

Naime, engleski liječnik dr. Allan Harris, izjavio je za „Independent” kako je liječio beskućnika za kojeg sumnja da je ovisnik o „krokodilu”.

Na njegovoj ruci bukvalno se nalazio krater, tako da mu se mogla vidjeti kost ruke“, priča doktor.

Više uopšte nije pitanje hoće li već kada će se upotraba droge raširiti i po Britaniji“. (federalna.ba / dailymail.co.uk)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: