Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Program obilježavanja: 70 godina od oslobođenja Tuzle!

Tuzla-oslobodjenje-70-godina1
Preuzmite sliku

Popularno

 Tuzla svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom, zajedno sa gradovima prijateljima, želi biti primjer drugim gradovima na Balkanu.

Tuzla-oslobodjenje-70-godina1

Drugi oktobar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji našeg grada. Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je u II svjetskom ratu prvi put oslobođena i taj dan se obilježava kao dan oslobođenja, odnosno dan grada Tuzle. Tuzla je sinonim slobodarskog grada, taj duh solidarnosti i borbenosti opstao je i kroz druge nedaće, koje su zahvatile našu državu.

U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifsašizma, više nego bilo gdje u BiH. Tuzla svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom, zajedno sa gradovima prijateljima, želi biti primjer drugim gradovima na Balkanu.

Gosti našeg grada na dan obilježavanja 70 godina od oslobođenja Tuzle, biće svjetski poznati filmski producent Branko Lustig, historičarka Latinka Perović, svjetski poznati grafički dizajner Mirko Ilić, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i učesnik NOR-a Ekrem Durić.

U muzičkom dijelu programa na Trgu Slobode, predviđen je koncert Halida Bešlića, Crvene Jabuke i nastup tuzlanskog združenog hora, pod vodstvom prof. Čestimira Dušeka.

Tuzla-oslobodjenje-70-godina

U Četvrtak, 3. oktobara u 15.00 sati predviđena je i promocija fotomonografije Tuzla u Drugom svjetskom ratu; 70 godina od oslobođenja koja će biti upriličena u Domu mladih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: