Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posjetiocima Panonskih jezera predstavljeni potencijali obnovljivih izvora energije (VIDEO)

izvori-energije
Preuzmite sliku

Popularno

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ekonomija energetske efikasnosti (3E), u sklopu “Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla” organizovao je događaj pod nazivom “Energetska efikasnost na našem jezeru”.

izvori-energijePosjetiocima Panonskih jezera u Tuzli na praktičan način su predstavljene dobrobiti energetske efikasnosti i obnovljivi izvori energije. Istovremeno su mogli probati i besplatni hot-dog napravljen u solarnom kuhalu, kao i hladna pića iz hladnjaka sa solarnim napajanjem.

USAID-ov projekt za solarnu energiju tom je prilikom predstavio radni model solarnog kolektora za toplu vodu, Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla predstavio svoje modele fotonaponskih panela za dobijanje električne energije, “Solarna invalidska kolica” i “Solarni usmjerivač”.

Također su predstavljeni i modeli s “Prvog festivala obnovljivih izvora energije srednjih škola Kantona Tuzla” i to modeli hidroelektrana, vjetroelektrana, model pasivne kuće, kao i modeli vezani za LED tehnologiju.

Članovi Studentskog energetskog kluba Tuzla su predstavili svoj projekt “Ledena kocka” da bi građane upoznali o prednostima izolacionih materijala.

Ovo je bila izvrsna prilika za sve posjetioce Panonskog jezera u Tuzli da uživaju u praktičnoj demonstraciji solarne energije, upotrebe obnovljivih izvora energije i korištenja tehnologija energetske efikasnosti – kazao je zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti – 3E Mak Kamenica.

U sklopu “Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla” USAID 3E će fokusirati aktivnosti na jačanju kapaciteta općina Kantona Tuzla da bi bila određena bazna energetska potrošnja i predložena organizaciona struktura za upravljanje energijom.

Također je planirana i opsežna kampanja za podizanje javne svijesti. Svakog mjeseca bit će predstavljena druga tematika, a ovaj mjesec je posvećen obnovljivim izvorima energije s naglaskom na solarnu energiju.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot-projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot-projekta jeste da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije, saopćeno je iz USAID-a. (Fena / Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: