Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmanagić ne odustaje od “piramide” u Visokom: Turizam je šansa za ekonomski razvoj BiH

semir osmanagic
Preuzmite sliku

Popularno

Fondacija “Arheološki park – Bosanska piramida Sunca” danas je u Visokom organizirala manifestaciju “Dan arheološkog turizma u BiH – Bosanska dolina piramida” radi ukazivanja na vrijednosti arheološkog turizma kao načina ekonomskog razvoja BiH.

semir osmanagic

Osnivač Fondacije Semir Osmanagić izjavio je Feni da zemlje kao što su Egipat, Meksiko, Peru od arheološkog turizma godišnje zarađuju milijarde dolara te da BiH može imati iste koristi s Bosanskom dolinom piramida.

U sklopu obilježavanja Dana arheološkog turizma gosti iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Holandije posjetili su podzemni labirint Ravne, misterioznu mrežu tunela te Bosansku piramidu Sunca.

Osmanagić je naglasio i da je prvih dana maja u obilazak piramida stiglo nekoliko hiljada ljudi iz zemalja širom svijeta.

“Posjetioci iz Bugarske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i SAD- a došli su u posjet Bosanskim piramidama da nam pruže podršku i da se skupa radujemo našim uspjesima”, dodao je Osmanagić.

semir-osmanagic2

Obilježavanje Dana arheološkog turizma ove godine je organizovano prvi put, a planirano je i narednih godina da bi BiH svijetu bila prikazana kao zemlja turizma, kulturnog naslijeđa i arheologije.

Također, jedan od ciljeva Fondacije jest u BiH dovesti turiste koji bi osim piramida posjetili sva ona vrijedna mjesta koja BiH posjeduje te u posjeti ostajali nekoliko dana. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: