Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi premijer TK Bahrija Umihanić obavezan dostaviti prijedloge kandidata za ministre u Vladi

skupstina-tk
Preuzmite sliku

Popularno

Donesena odluka da se prof.dr. Bahriji Umihaniću daje mandat za premijera TK.

skupstina-tk

Predsjednik i zamjenici predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, Muhamed Šadić i Zlatko Šimić danas su održali sjednicu na kojoj su, u skladu sa Ustavom Tuzlanskog kantona i Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, održane konsultacije i donesena odluka u vezi prijedloga kandidata za premijera Tuzlanskog kantona.

Nakon obavljenih konsultacija, a imajući u vidu ranije ustanovljene principe i zahtjeve građana, donesena je odluka da se kandidatu prof.dr. Bahriji Umihaniću daje mandat za premijera Tuzlanskog kantona.

Navedeni kandidat predložen je i podržan od strane Kluba poslanika BPS-a, Kluba poslanika Narodne stranke radom za Boljitak, četiri samostalna poslanika (Saliha Šabovića, Alije Azabagića, Zorana Jovanovića i Džemala Jukana), Kluba poslanika SDP-a, Kluba poslanika SBiH i Kluba poslanika HDZ-a, te uz zaključak da se Klub poslanika SDA ne protivi imenovanju navedenog kandidata, što čini široku podršku u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Nakon davanja mandata navedenom kandidatu za premijera, mandatar je obavezan dostaviti prijedloge kandidata za ministre u Vladi, i to najmanje 10 dana prije održavanja sjednice Skupštine TK, nakon čega će Skupština Tuzlanskog kantona potvrditi imenovanje premijera i ministara, odnosno Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: