Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladen, Pavle, Miralem i Marko krenuli put Kavkaza da na čuvenom vrhu razmotaju BiH zastavu!

bih-kavkaz
Preuzmite sliku

Popularno

Elbrus je neaktivni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu

bih-kavkaz

Alpinisti iz Bosne i Hercegovine krenuli su 1. maja put Kavkaza u osvajanje najvišeg planinskog vrha na evropskom kontinentu, Elbrusa. Organizaor ekpedicije je Planinarsko društvo ,,Javorina,, sa Pala, a vođa član ovog Društva Mladen Lukić. Zastavu Bosne i Hercegovine će uz podršku Planinarskog saveza Ruske Federacije na Kavkaz zajedno ponijeti još Pavle Kajganić iz Doboja, Miralem Husanović iz Banovića i Marko Ukropina iz Trebinja. Oni namjeravaju osvojiti Zapadni Elbrus čija je nadmorska visina 5.642 metara.

“Kada sam sredinom 2006. godine osvojio vrh alpskog masiva Mont Blanc, mogao sam se pohvaliti da sam bio na krovu Evrope. Međutim, ovaj vrh koji je na 4.807 metara nadomorske visine najvišim priznaju samo stanovnici zapadne Evrope. Odmah sam znao da ću čim mi se ukaže prilika ispenjati i Elbrus, koji ljudi sa istoka Kontinenta smatraju najvećim”, kaže, Miralem Husanović, član Kluba ekstremnih sportova „Summit” iz Banovića i član ekspedicije Elbrus 2013.

Husanović je u međuvremenu ispenjao alpske vrhove Matterhorn, Denali, Gran Paradiso, Braithorn i Duferspice zatim, Bonete i Aconkagua na Andima, Manaslu na Himalajima, a penjao se i na najvišu planinu na svijetu Mont Everest. Za uspon na Elbrus trenirao je zajedno s kolegama cijelu zimu na našim planinama u BiH. Uspon na Elbrus trajat će deset dana. Nakon dvosedmične ekspedicije alpinisti se vraćaju nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Elbrus je neaktivni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko – Balkarska, nekoliko kilometara od granice sa Gruzijom. Ima dva vrha: istočni i zapadni. Zapadni vrh je i najviši. Uzdiže se 5.642 metra iznad mora, dok je istočni nekoliko metara niži. Ima 5.621 metar. Iako tehnički uspon na vrh nije prezahtjevan, Elbrus je jedna od najopasnijih planina, na kojoj gine najviše penjača. Na Elbrusu je 2004. godine poginulo 48 planinara. (A. Mešić / Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: