Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Igrači i stručni štab FK \”Slobode\” posjetili Dom za djecu bez roditeljskog staranja (FOTO)

sloboda dom
Preuzmite sliku

Popularno

Stručni štab i fudbaleri Slobode pokazali su se kao veliki humanisti, danas su obišli Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

\"slobodaPrilikom posjete Domu fudbaleri su djeci uručili prigodne poklone, razgovarali sa njima, igrali fudbala, odbojke, te uz pratnju glavne odgajateljice obišli prostorije ove ustanove.

Glavna odgajateljica Enisa Lišić je prilikom ove posjete upoznala fudbalere i stručni štab FK \”Slobode\” o strukturi doma, načinu rada i funkcionisanju.

Ova ustanova počela je sa radom 1980 godine. U domu su smještena djeca bez roditeljskog staranja, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama te djeca u stanju socijalne potrebe.

U Domu je trenutno smješteno 83 djece oba spola (djeca su sa područja TK osim jednog koje dolazi iz USK kantona) od čega je 24 pripada baby odjelu. Sva djeca su obaveza ići u školu, ovdje su im uslovi za to omogućeni, trenutno oko 24 djeteta pohađa srednju školu, ostala djeca pohađaju osnovnu školu.

U sklopu Doma organizovane su i razne radionice poput: likovne, muzičke, sportske, informatičke i sl. Sa djecom svakodnevno rade psiholozi, pedagozi, odgajatelji, te socijalni radnici.

Ovdje sve imaju osim onog najvažnijeg, nemaju koga zvati MAMA ili TATA, rekao nam je jedan od odgajatelja. Saznali smo još da pozamašan broj djece ima zdrave i žive roditelje ali i druge bliske članove porodice koji ih jednostavno ne obilaze ili to čine veoma rijetko.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja finansira se uglavnom iz budžeta TK, ali i uz pomoć dobrih ljudi koji kontinuirano pomažu ovu ustanovu.

Glavna odgajateljica, istakla je da načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović takođe redovno posjećuje ovu ustanovu, pogotovo za vrijeme praznika.

Šef stručnog štaba Slobode, Abdulah Ibrakobvić, zajedno sa igračima prilikom današnje posjete Domu, detaljno se raspitivao o uslovima u kojima djeca borave.

\"DSCN6722\"

\”Ovo je bila naša prva zajednička posjeta ustanovi ovakvog tipa, ali obećavam da neće biti i posljednja, kad god budemo u prilici mi ćemo naći načina i vremena da dođemo ovdje, da se družimo s ovom djecom da im pokažemo da nisu sama\”, rekao je trener Ibraković prilikom današnje posjete.

\”Nije baš jednostavno vidjeti sve ovo, sama pomisao da ova djeca rastu bez ijednog roditelja je jako tužna, čovjek treba da cijeni ono što trenutno ima u životu, drago mi je što smo danas tu, da ovoj djeci makar malo probamo uljepšati boravak ovdje\”, rekao je kapiten FK \”Sloboda\” Adnan Jahić.

Nakon obilaska Doma, igrači su izazvali štičenike ove ustanove na sportski duel, te su na terenima za mali fudbal i odbojku sa igrali se sa djecom.

U šali smo mogli čuti komentare da nije bilo ove današnje posjete Sloboda bi još uvijek bila bez golova u gostima, posebno atraktivan djeci bio je Slobodin napadač Phil Jackson kojeg su djeca zapitkivala o raznim stvarima, a on je svima ljubazno odgovarao.

\"DSCN6751\"

Prilikom današnje posjete otkirli smo da veliki dio djece iz doma, gleda domaće utakmice FK \”Sloboda\” i da su ljuti zbog ispadanja u drugu ligu, od evropskih klubova Real iz Madrida je među omiljenijim.

Današnja posjeta stručnog štaba i fudbalera slobode je za svaku pohvalu. Nama ne moraju davati nikakve prigodne poklone mi hoćemo bodove iz Livna i ispunjenje obećanja a to je povratak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

{igallery id=\”3557\” cid=\”104\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”50\”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: