Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ekspedicija na Elbrus uspjela: Bosanska zastava na najvećem planinskom vrhu Evrope

elbrus-ekspedicija
Preuzmite sliku

Popularno

Miralem Husanović iz Banovića na krovu Evrope razvio BH zastavu

elbrus-ekspedicija

Alpinista Miralem Husanović iz Banovića, razvio je protekle sedmice bosanskohercegovačku zastavu na Zapadnom Elbrusu, najvećem planinskom vrhu Evrope. S njim su se na Elbrus popela još dva člana bh alpinističke ekspedicije Pavle Kajganić iz Doboja i Marko Ukropina iz Trebinja. Četvrti član, vođa grupe Mladen Lukić sa Pala, ovaj put nije stigao do vrha.

Uspon je vrlo naporan, oko čega se svi slažu, ali tek sad i ja to mogu potvrditi. Jako je iscrpno konstantno penjanje koje trenira psihologiju svakog od nas pojedinačno. Vagaš između odluke da li da odustaneš ili da nastaviš, ali kako skoro sve vrijeme ispred sebe vidiš vrh planine, to te tjera da ideš naprijed. Međutim, kad sam konačno došao na to mjesto u koje sam gledao shvatio sam da se do samoga vrha ima još pješačiti – kaže Husanović, član Kluba ekstremnih sportova Summit, Banovići.

elbrus-ekspedicija1

Husanović i Kajganić popeli su se istovremeno. Od grada Terskol do nadmorske visine 5.642 metra trebalo im je tri dana. Ukropina je na Elbrusu bio dan kasnije, a Lukić je odustao.

Nije najhladnija, niti najveća, niti najzahtjevnija planina na kojoj sam bio ali definitivno planina koju treba respektovati i na kojoj sam puno naučio – izjavio je Husanović, nakon što je s kolegom Kajganićem sišao nazad u Terskol.

Oni su ranije osvojili Mont Blanc, vrh koji stanovnici zapadne Evrope smatraju najvećim. Međutim, iako je Kavkaz prirodna granica između Evrope i Azije, njegov vrh Elbrus također pripada Evropi, a od Mon Blanca je veći za 835 metara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: