Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanac Emil Hajrić (20) svoju multimilionsku firmu iz Amerike preselio u Sarajevo (VIDEO)

emil-hajric1
Preuzmite sliku

Popularno

Sličnih promašaja bilo je još mnogo, ali, prije dvije godine, sreća mu se konačno osmjehnula.

emil-hajric1

Tinejdžer i milijarder, više i nije tako nemoguće. Takav je i Nick D'Aloisio, kreator mobilne aplikacije Summly. Njegova ideja bila je da napravi program koji će sumirati tekstove na internetu i tako olakšati i maksimalno pojednostaviti njihovo čitanje. No, najveći broj ovakvih mladih poduzetnika ne odoli prvoj milionskoj ponudi. D'iolazio je svoj startup prodao Yahoou za 30 miliona dolara.

Ali, izuzetak među izuzecima je Emil Hajrić. Ne samo da je do svoje 20. godine napravio kompaniju vrijednu više miliona dolara, nego je odbio svaku ponudu za njenu prodaju.

No, put do uspjeha nije bio nimalo jednostavan. Sa 15 godina pokrenuo je startup kompaniju Bizteen.com, koja je propala zbog premalog tržišta.

Drugi veći pokušaj je Picopy, baziran na zaštiti fotografija vodenim žigom, ali zbog već poznatih programa koji koriste slična rješenja – picopy nije procvjetao.

Sličnih promašaja bilo je još mnogo, ali, prije dvije godine, sreća mu se konačno osmjehnula. Od jednog američkog investicionog fonda dobio je 20.000 dolara za razvoj nove ideje.

Help Juice je program koji je sve promijenio. Zbog manjih troškova, kompaniju je iz SAD-a preselio u Sarajevo. Nakon godinu dana razvoja, počeli su da pristižu i prihodi. San se konačno ostvario, koji je, kako kažu njegovi prijatelji, nastao još u srednjoj školi.

„Ne mogu reći da je bio među onim ‘cool kids’ i da je stalno izlazio, jer je konstantno razvijao neke ideje i htjeo napraviti neki projekat”, kaže Vedad Čaušević za svog prijatelja i radnog kolegu Hajrića.

„Uvijek je programirao u slobodno vrijeme, dok su ostali bili usredotočeni na to da dobiju dobre ocjene, odnosno učili-učili-učili, on je ustvari učio kako da osnuje svoju firmu.”

Sada, sa 20 godina, Hajriću mogu pozavidjeti i mnogo iskusniji. Njegova kompanija već vrijedi blizu četiri miliona dolara, cilj mu je da za tri godine godišnja zarada dostigne deset, a sa ovakvim rastom, rasle su i ponude o kupovini njegove kompanije.

No, za sada to za njega nije opcija. Vrijeme i trud koje je uložio, kako kaže, vrijedniji su od bilo koje milionske ponude.

Al-Jazeera / Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: