Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Kad limun postane luksuz!

607 20140312144245 20140312 122556
Preuzmite sliku

Popularno

Vlada je naša najveća elementarna nepogoda

607 20140312144245 20140312 122556U svačijoj zemlji, gdje je korupcija gladnija od naroda, a okus života daleko od meda, i gdje posljednji berači željeza umiru u borbi za goli život, svoju nimalo lahku životnu borbu priča Ajša Gurda koja već duže vrijeme prodaje povrće na jednoj od sarajevskih tržnica kako bi obezbijedila vlastitu egzistenciju. Kaže kako su prohtjevi naših domaćica, majki, penzionerki sve niži, pa se sve češće dešava da kupuju i po pola kilograma krompira.

„Ja imam priliku da sijem, ali, nažalost, ne stignem. Pretežno kupim domaću robu sa naših sela Romanija, Bjelašnica, moj Nišić jer to je zdravije i više traže mušterije”, kaže Ajša.

Nakon što su poljoprivrednici Posavskog kontana blokirali granični prelaz u Orašju, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Avdo Muslimović, najavljuje blokadu u Federaciji te poziva sve građane i poljoprivrednike da se pridruže i traže ono što im zakonski pripada.

„Stupit ću u kontakt sa Ministarstvom finansija i premijerom Vlade Federacije Nerminom Nikšićem da vidim da li će isplatiti poticaje. Ukoliko oni to ne ispune, najavljujem pres-konferenciju i pozivam sve poljoprivrednike u FBiH, njih oko 50 hiljada, koji ostvaruju poticaj, da se odupru ovoj diskriminaciji koja nas pogađa. Naloge treba isplaćivati po redu, onda kada su i došli”, izjavio je Muslimović za federalna.ba.

Ajša kaže kako bi se i ona pridružila protestima.

pijaca

„Treba podići našu poljoprivredu, uvijek sam bila za to da poljoprivredom poboljšamo našu državu. Ako naši poljoprivrednici imaju deset krava a nemaju gdje litar prodati to je žalosno. Rogatički kraj ima divan krompir, ali nemamo gdje da ga plasiramo, a dođe nam neki malezijski. Uvijek bih podržala proteste za dobrobit nas svih, ne samo mene kao seljaka nego i kupce jer trebamo to iskoristiti i svima će biti bolje”, poručuje Ajša.

Vlada je naša najveća elementarna nepogoda

Muslimović navodi kako od Vlade FBiH traže da se isplate poticaji iz 2012. i 2013. godine te hitno ispunjenje programa podrške u 2014. godini. “Nije mi jasno zašto je Vlada donijela zakon koji ne može finansirati”, kaže Muslimović te dodaje da će tražiti neopozivu ostavku Vlade.

Agrometeorološka prognoza nije ohrabrujuća zbog čega bi se vremenske prilike mogle negativno odraziti na usjeve, a najveću cijenu će kao i obično platiti građani Bosne i Hercegovine.

„Vlada je naša najveća elementrna nepogoda. Oni ne nadoknađuju te štete, kao što je praksa u drugim državama. Samo kod nas je to nemoguće jer vlasti nemaju sluha za rješavanje tih problema, izjavio je Muslimović, te dodaje kako samo 20 posto naše proizvodnje ide za potrebe stanovništva a sada će to biti i dosta manje. S obzirom na sve ove probleme, pozivam kupce i potrošače da se pridruže poljoprivrednicima i da zajedno tražimo svoja prava”, izjavio je Muslimović.

Kad limun postane luksuz

Penzionerka Ismeta Ibrahimbegović, u razgovoru za federalna.ba, kazala je kako je ova godina teža u odnosu na prošlu.

20140312 122442

„Imam 310 KM penziju, ali ne može mi to biti pa mi brat šalje još 100 KM da bih preživjela mjesec dana. To mi bude dovoljno da kupim osnovno, ne može se rasipati, ali može se bar osnovno kupiti. Sebi mogu priuštiti ono što je najpotrebnije. Od ostalih namirnica priuštim sebi recimo limun jer mi je on dobar za zdravlje. Teško je nama penzionerima. Evo, sad sam u tramvaju pokradena. Ukrali su mi cijelu penziju. Došla sam ovdje, prodajem ovaj šal da bar nešto nadoknadim”, kaže Ismeta.

Pomoćnik direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum za federalna.ba izjavio je da su centralni i južni dio zemlje imali manje količine padavina što bi vjerovatno moglo utjecati na količinu usjeva ove godine. „Mi ne možemo predvidjeti kakvo nas vrijeme očekuje na ljeto niti da li će biti suše u Bosni i Hercegovini ali ono što znamo jeste da je južni i zapadni dio zemlje imao veće količine padavina dok su južni i centralni dio imali manju količinu padavina.”

I onda ovako kad mi od svoje duše počastimo jednim lukom ili mrkvom, te su osobe vrlo zadovoljne”, kaže Ajša. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: