Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U susret godišnjim odmorima: Ovo su pravila za ulazak u zemlje u kojima najviše ljetuju bh. građani

Preuzmite sliku

Očekuje se da će EU otvaranje granica za sve potpuno cjepljene početi već od idućeg mjeseca. Odluka stiže jer se širom EU provodi masovno cjepljenje, a broj zaraženih je u padu.

Iako je Albanija još uvijek nedovoljno turistički istražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetitelje. Posljednjih godina Albanija je postala nezaobilazna destinacija za naše sugrađane, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Građane koji su planirali ljetovati na albanskom primorju obradovat će podatak da je Albanija otvorila svoje granične prijelaze za državljane BiH, što znači da za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test ili neki drugi vid testiranja na koronavirus. Međutim, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tokom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja.

Poznata turska ljetovališta svake godine ugoste brojne građane naše zemlje, a isto se očekuje i ovog ljeta. Državljani Bosne i Hercegovine u Tursku mogu ulaziti uz negativan PCR test. Pri ulasku kopnenim, zračnim ili pomorskim putem u Tursku provode se mjere kontrole zdravlja.

Također, od 15. marta 2021. uvedeno je i obavezno popunjavanje putnog obrasca “Traveler Entry Form”, koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sata prije ulaska u zemlju. Na osnovu informacija iz formulara bit će vam određen tzv. HES kod “Hayat Eve Sigar”, koji je potreban za ulazak u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

Prije nego što se odlučite otputovati na ljetovanje izvan granica naše zemlje, preporučuje se da prethodno provjerite koje mjere su na snazi na željenoj destinaciji.

Također, preporuka je i da se kontaktiraju nadležna diplomatsko-konzularna predstavništva u vezi sa svim detaljima ulaska u državu u koju putuju, kao i mogućom karantinom. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje