Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neum ispratio još jednu uspješnu sezonu: Turisti dolazili iz skoro svih dijelova svijeta

Preuzmite sliku

Novembar je Neumu donio malo sunca, malo kiše, malo vjetra, ali Neumljane to uopšte ne zabrinjava jer su itekako zadovoljni još jednom turističkom sezonom.

I ovog ljeta Neum je mnogima bio omiljena destinacija za odmor. Turisti su dolazili iz skoro svih dijelova svijeta, a kako se lijepo vrijeme nastavilo i tokom jeseni, brojke su postale rekordne. Ovih dana gostiju nema pa će lokalci reći kako je za njih ovo najljepši dio godine koji će iskoristiti za odmor jer se tokom naporne sezone radilo skoro svakog dana.

– Sve u svemu, kad saberemo možemo kazati da je puno bolja od prošlogodišnje i, što se tiče prihoda, da je ona dobrano premašila 2019. godinu s kojom smo se svi donedavno uspoređivali – istakao je za BHRT Davor Krešić, potpredsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum.

Statistike su pokazale kako su strani turisti birali hotelski, a domaći gosti privatni smještaj.

– Što se tiče hotelskog smještaja, gosti uglavnom dolaze iz zapadne Evrope, dosta se ove godine aktiviralo azijsko tržište, te nam se grupe opet vraćaju, ali 90 posto gostiju u hotelskom smještaju su gosti iz zapadne Evrope – dodaje Krešić.

Ante Džono jedna od iznajmljivača apartmana navodi da su gosti uglavnom iz Bosne i Hercegovine, nešto malo bude stranaca, nešto iz Srbije, ali većinom su nam gosti iz BiH.

Godinama unazad, Neum ima velikih problema sa nedostatkom radne snage jer sezona sada traje sedam ili osam mjeseci, a ne samo tri, kao što je to nekada prije bilo. Upravo zbog toga i potreba za radnicima je sve veća.

– Mi naš bazen u Neumu, što se tiče radne snage, nemamo. Mostar i Sarajevo su malo veće turističke destinacije od Neuma i oni vode borbu sa radnom snagom. Mi jednostavno nemamo domaće radne snage, pa ćemo biti prisiljeni uvoziti radnu snagu. Ovim putem apeliramo na državne organe da olakšaju radne vize jer se sezona mora odraditi, a ako ne bude radne snage pitanje je ko će je uopšte odraditi – ističe Krešić.

Mnogo je razloga zašto brojni turisti upravo ovdje provode svoje slobodne dane, dane vikenda ili godišnje odmore.

– Neum ima odličan omjer kvalitete i cijene, ima odličnu geografsku poziciju, ima odličan i hotelski i privatni smještaj, sve svjetske poznate destinacije su na pola sata do sat udaljene od Neuma koji ima čisto more, ima dobru gastronomsku ponudu, tako da možemo kazati da ne zaostaje nimalo od drugih destinacija na Jadranu – kaže Krešić.

Ovaj period godine Neumljani će iskoristiti za odmor, renoviranja, posjete sajmovima, te dodatnu promociju hotela. Prema prvim prognozama i sljedeća sezona će biti izazovna jer radnici u turizmu već sada imaju oko 70 posto najava kako će se i tokom sljedeće godine uživati u svim ljepotama jedinog bh. grada na moru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,