Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

UPFBiH i UPRS: Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u je pozitivan signal za domaću ekonomiju

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srpke pozdravljaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine u prvom čitanju po skraćenom postupku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženim izmjenama, PDV bi se plaćao posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10-og u mjesecu, kao što je sada slučaj. Poslodavci podržavaju ovu izmjenu jer smatraju postojeći rok prekratkim, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku, biva novčano kažnjen od strane nadležnih inspekcija.

Također, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su usvojili izmjenu Zakona o PDV BiH koji predviđa povećanje praga za obaveznu registraciju PDV obveznika sa postojećih 50.000 na 100.000 KM. Na donošenju ove izmjene su insistirali poslodavci, jer se njome u značajnoj mjeri pojednostavljuje i olakšava poslovanje, posebno mikro i malih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

„Za poslovnu zajednicu je ohrabrujuća odluka poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o PDV BiH na čemu im se iskreno zahvaljujemo. To nam je signal da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji spremnost da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, jačanje konkurentnosti naše ekonomije i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije. Očekujemo da će se ovaj zakon uskoro razmatrati i u drugom čitanju i na Domu naroda i da će u najskorije vrijeme stupiti na snagu. Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srpske nastavljaju usaglašeno djelovanje u kreiranju boljih zakonskih rješenja kada se radi o propisima iz nadležnosti Bosne i Hercegovine„ navode iz poslodavačkih udruženja Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje