Na ovogodišnjem Sajmu šljive voćari, prerađivači i posjetioci će moći saznati koje su to komparativne prednosti iskorištavanja autohtonog voća u proizvodnji voćnih prerađevina.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu gosti istaknuti predavači
Foto: Facebook

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajmu šljive u Gradačcu održat će se niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva.

Kao i do sada, poljoprivredni proizvođači imat će priliku da saznaju koja su to najnovija naučna dostignuća i kako ih primijeniti na našem području.

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu godinama sa stručne strane prati ovaj sajam i od početka je oslonac organizatorima najstarije specijalizovane manifestacije u Bosni I Hercegovini. 

Predavači s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će u sklopu sajma održati predavanja o temama: Izazovi i inovacije u voćarskoj proizvodnji, Komparativna prednost korištenja autohtonog voća u proizvodnji hrane sa dodatnom vrijednošću, Elementi standardne tehnologije mirnih vina i češće greške u proizvodnji vina, te Moderni pristupi u zaštiti šljive - Od primjene mikrobioloških preparata do digitalnih rješenja.

Predavači koji će održati predavanja o najavljenim temama su: prof. dr. Pakeza Drkenda, prof. dr. Asima Akagić i prof. dr. Nermina Spaho, prof. dr. Milenko Blesić i doc. dr. Arnela Okić.

Dekan Muhamed Brka, istakao je kako će profesori ove visokoškolske ustanove govoriti o potrebi uvođenja inovacija u poljoprivredi ali i izazovima na tom putu.

"Ove inovacije omogućavaju poljoprivrednicima da se prilagode izazovima kao što su klimatske promjene, rastuća populacija i potreba za održivom proizvodnjom hrane. Korištenje novih tehnologija doprinosi povećanju produktivnosti, smanjenju uticaja na životnu sredinu poboljšanju kvaliteta voća", rekao je prof. dr. Muhamed Brka. 

Inivacije i nove tehnologije u voćarstvu su neminovne ali je veoma važno očuvati i autohtone sorte. Na ovogodišnjem Sajmu šljive voćari, prerađivači i posjetioci će moći saznati koje su to komparativne prednosti iskorištavanja autohtonog voća u proizvodnji voćnih prerađevina.

Ovi visokokvalitetni proizvodi odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju, čime se podržava održivi razvoj poljoprivrede i čuvaju prirodni resursi. 

Vinogradarstvo će biti jedna od tema ovogodišnjih stručnih predavanja na Sajmu šljive jer se na područjima Srednje i Sjeverne Bosne sada nalazi nekoliko desetina hektara vinograda zasađenih sa vinskim sortama grožđa.

Zbog toga bilo bi korisno malim vinarima, a posebno vinarima početnicima ukazati na osnove tehnologija i u praksi potvrdene najčešće greške u proizvodnji vina.

"Osnovna intencija planirane prezentacije je skretanje pažnje na ispravna postupanja u često pogrešno provođenim koracima ili postupcima po liniji standardnih tehnologija, a posebno kod utvrđivanja zrelosti grožđa za preradu i njegove pripreme, muljanja, cijeđenja kljuka, realizacije alkoholne fermentacije, prvog pretoka i sumporisanja vina", pojasnio je dekan dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Neizostavno na gradačačkom sajmu posebna pažnja se poklanja najnovijim dostignućima i modernim pristupima u uzgoju i zaštiti šljive.

Od novih zakonskih regulativa, preko biofungicida do primjene dronova za detekciju biljnih bolesti

"Na prezentaciji o modernim pristupima u zaštiti šljive će se napraviti osvrt na nove zakonske regulative u polju fitofarmaceutskih sredstava i primjenu mikrobioloških preparata, a ujedno će se predstaviti moderni pristupi u zaštiti biljaka koji se mogu koristiti u BiH", rekao je Brka.

Na 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, od 28. do 31. avgusta ove godine, očekuje se oko 300 izlagača iz šest zemalja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Turske i Bosne i Hercegovine.