Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukupan neto profit kladionica 30 miliona, državi uplatili 43 miliona KM

Preuzmite sliku

Država zaradila više od svih priređivača u FBIH

Zlonamjerne formulacije o prihodima od 2 milijarde ovu industriju guraju u crnu zonu i nanose veliku štetu

Ukupna neto zarada svih priređivača igara na sreću u FBIH tokom 2022. godine iznosila je 30 miliona KM. To je čak 70 puta manje od medijskih navoda koji su tendenciozno plasirani u javnosti kako bi se nanijela šteta industriji koja posluje u strogo regulisanim uslovima! Od ukupno dvije milijarde KM, koliko su iznosile uplate igrača, 1,8 milijardi otišlo je na isplate dobitnicima, dok je, od preostalog iznosa, državi uplaćeno 43 miliona maraka na ime naknada i poreza. Dalje, nakon isplata plata radnicima, plaćanja zakupa lokala i svih ostalih troškova, svim priređivačima na teritoriji FBIH na kraju je ostalo ukupno 30 miliona KM neto dobiti.

Pogrešni medijski navodi su uplate igrača prikazivali kao zaradu kladionica, potpuno ignorišući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 odsto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 odsto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači.

Takođe, pojedine tvrdnje da je uplata bilo i više su maliciozne i ne stoje jer se radi o uređenoj oblasti gdje sve uplate idu putem fiskalnih kasa, a država ima potpunu mogućnost kontrole ove industrije koja znatno doprinosi domaćem budžetu.

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2.011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate za više od 5.000 radnika, kao i prateće poreze i doprinose, podstiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.

 • Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad niko ne osporava, već naprotiv cijene činjenicu da pune državne budžete.

  Za to vrijeme u BiH mnogi rade na namjernom urušavanju imidža kompanija koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću i time ugrožavaju sigurnost hiljada zaposlenih sa redovnim primanjima.

  Ovakve zlonamjerne formulacije i netačna tumačenja podatka, dokaz su da se kontinuirano radi iz određenih centara da se ova zakonska djelatnost uništi. Takvim potezima dokazuju da ne poštuju domaći kapital priređivača igara na sreću koji legalno posluju.

  Na taj način direktno rade protiv onih koji neprestano investiraju u zakonsku djelatnost i pune državni budžet. Dok se pojedini bave podrivanjem zakonskih priređivača igara na sreću, crno tržište cvjeta, pa bi bilo dobro da se nadležni i mediji pozabave njihovim ilegalnim poslovanjem na štetu ove industrije, radnika i državnog budžeta.

  Na kraju, ukupno 12 priređivača igara na sreću u FBIH sa 2011 uplatno-isplatnih mjesta i više od 5.000 zaposlenih državi je uplatilo su na ime svih poreza i naknada 43 miliona, a njima je preostalo da podijele neto zaradu od 30 miliona KM.

  (Sponzorisani tekst)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,