Subota, 11. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Živinicama se gradi fabrika vrijedna 20 miliona KM, otvaranje planirano za početak 2023. godine

Preuzmite sliku

U poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama u toku je izgradnja nove fabrike vrijedne preko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Naime, domaća firma DISK Živinice investirat će preko 20 miliona konvertibilnih maraka u novu fabriku za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela u Gradu Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića podrška Gradske uprave Živinice svakom investitoru koji želi otvarati proizvodne pogone na području Grada Živinice jedan je od prioritetnih ciljeva Gradske uprave Živinice.

  • Riječ je o domaćoj firmi koja posluje u Gradu Živinice već 26 godina. Od osnivanja do danas firma je u stalnom porastu proizvodnje i poslovnih rezultata. Firma Disk je danas specijalizovana za trgovinu građevinskim materijalima, proizvodnju limenih krovova i fasada i među vodećim je kompanijama u toj djelatnosti.

    Završetak radova i otvaranje nove fabrike, prema riječima direktora firme DISK Zijada Selimovića, planirani su za početak 2023. godine. Otvaranjem nove fabrike otvorit će se nova radna mjesta za upošljavanje radnika.

  • Naime, administracija Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem je u proteklih šest godina, razrađenim strateškim planiranjem, reformom uprave i pametnom politikom ulaganja omogućila stranim i domaćim investitorima ambijent za poslovanje u Gradu Živinice.

    Uređenje poslovne zone i smanjena cijena rente po izgrađenoj poslovnoj jedinici, te dobijanje BFC certifikata, dovelo je do toga da se Grad Živinice svrsta u najpovoljnije destinacije za ulaganje u odnosu na sve druge lokalne zajednice na području Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Tome je u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje Centra za biznis, te pojednostavljenje procedura.

    “Dakle, u Gradu Živinice se za samo dva sata može dobiti dozvola za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole. Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima. Tako su svi parmetri prihoda, dobiti i vrijednosti izvoza duplo uvećani.” navodi Kamenjaković.

    Projekat poslovne zone pokazao se uspješnim zbog povjerenja i poticaja kako domaćih tako i stranih investitora da ulažu u lokalnu zajednicu i na taj način povećavaju broj radnih mjesta.

  • Poslovna zona Ciljuge II bila je jedan od najvažnijih alata za stvaranje preduslova za poduzetništvo, a ulaganje u poslovne zone podstiče otvaranje novih, te rast postojećih preduzeća. To su projekti koji imaki direktan efekat na razvoj privrede ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine.

    Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića razvoj privrede je srce razvoja svake lokalne zajednice, jer je to preduslov zapošljavanje, odnosno da ljudi ostaju u našoj lokalnoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,