Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U pripremi inicijativa za ukidanje PDV-a na prvu nekretninu u BiH

Preuzmite sliku

Privrednici iz Republike Srpske pokrenuće inicijativu da bude ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) prilikom kupovine prve nekretnenine u BiH.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore u Banjaluci potvrdio je da će ova inicijativa biti pokrenuta, a sa ciljem da se mladim ljudima omogući da lakše kupe prvu nekretninu i da im država na taj način poboljša uslove za život ovdje.

– Incijativa će biti jedna od tema, ali i zaključaka o kojima će se raspravljati na predstojećem ekonomskoj forumu na Jahorini. Ako hoćemo da zadržimo mlade ljude moramo im omogućiti da, kada kupe prvu nekretninu, da im se vrati PDV – pojasnio je Račić.

Podsjetio da slično rješenje ima Srbija koja vraća iznos PDV-a nakon kupovine i plaćanja prve nekretnine.

Račić je ranije ove nedjelje tokom Poslovne konferencije koju je organizovao APIF takođe govorio o ovoj temi.

– U Banjaluci je prije dvije godine za 100.000 KM moglo da se kupi 40 kvadrata stambenog prostora, a danas za 100.000 KM može da kupi samo 25 kvadrata. Ako omogućimo mladom čovjeku povrat PDV, olakšaćemo stanje, računajući da država pomaže subvenciju kamatne stope putem IRB – rekao je on.

Iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske krajem marta je najavljeno da će maksimalan iznos stambenih kredita biti povećan za 12%, odnosno sa 150.000 KM na 170.000 KM.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena kvadrata stana u Srpskoj u trećem kvartalu 2022. godine bila je 2.685 KM. Krajem prošle godine, kvadrat stana u Banjaluci koštao je u prosjeku 3.620 KM. (Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje