U bh. općini u godini dana predano sedam zahtjeva za posvojenje djeteta
Foto: Tuzlanski.ba

U skladu s potrebama, zakonskom regulativom i objektivnim mogućnostima, Centar za socijalni rad Grude rješava socijalne, porodične, zdravstvene, pravne i druge potrebe i poteškoće ljudi koji teško žive ili su se trenutno našli u nezavidnim prilikama pa im je društvena pomoć prijeko potrebna.

Najviše samaca

Dugačak je popis različitih kategorija ugroženih osoba, a time i različitih oblika pomoći koje djelatnici grudskog Centra u saradnji s općinskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti, pružaju. Najugroženiji korisnici prava iz područja socijalne zaštite su korisnici prava na stalnu novčanu pomoć.

Na kraju prošle, 2023. godine, u evidenciji je bilo 100 korisnika stalne novčane pomoći - pojedinaca ili porodice. Primali su mjesečno po 200 KM. Ukupni mjesečni iznos za 100 korisnika bio je 18.036 KM, a financira se iz kantonalnog proračuna.

- To su uglavnom starije osobe, bolesne, invalidne, uglavnom samci o kojima, po zakonskim odredbama, nema ko brinuti i skrbiti. Osim novčane pomoći od 200 KM, pružamo im i pomoć u prehrani, namirnicama i kućnim potrepštinama kad procijenimo da se trošenje novca ne radi, ne provodi na pravi, koristan način. Kad je riječ o jednokratnoj pomoći, nju daju i Općina i Kanton. Ona se dodjeljuje uslijed nepredviđenih okolnosti prouzročenih iznenadnom bolesti, teškim materijalnim stanjem, za kupnju lijekova, nabavu osnovnih životnih namirnica, za izvanredne slučajeve. U prošloj godini Centar je, od mjesnih zajednica i pojedinaca, zaprimio 109 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć. Analizirani su podneseni zahtjevi, prikupljani podaci, Centar je davao mišljenja te ih predavao kantonlanom Ministarstvu zdravstva, rada socijalne skrbi u Grudama na rješavanje, odnosno odobravanje. Svi podneseni zahtjevi pozitivno su riješeni - kaže za Večernji list Veselko Pezer, ravnatelj Centra za socijalni rad Grude.

Iz kantonalnog proračuna za te potrebe utrošeno je 58.056 KM. Jednokratnu su novčanu pomoć od Općine lani primila 254 korisnika. Za to su isplaćene ukupno 99.274 KM. U Grudama se postupno sve više javlja problem smještaja osoba u ustanove socijalne zaštite.

Udomiteljske porodice

U 2023. godini nastavljen je smještaj jedne osobe u udomiteljskoj porodici, za što se mjesečno plaća 300 KM. U prošloj je godini Centar zaprimio sedam zahtjeva za posvojenje djeteta, no ni jedno posvojenje nije ostvareno jer nije bilo djece za posvojenje.