Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska najveći izvoznik brašna u svijetu: Vrijednost prošlogodišnjeg izvoza dosegla milijardu dolara

Preuzmite sliku

Turska je prošle godine ostvarila izvoz brašna u vrijednosti od oko milijardu dolara, što je čini svjetskim izvoznikom broj jedan u ovom sektoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju novinaru AA potvrdio je predsjednik turske Federacije proizvođača brašna (TUSAF) Eren Gunhan Ulusoy, kazavši kako je prošle godine ostvaren izvoz od milijardu dolara, te da je cilj za ovu godinu povećati izvoz za još 100 miliona.

“Turska je prvi svjetski izvoznik brašna, a prošle godine izvezeno je brašna u vrijednosti od milijardu dolara. Ujedno, Turska čini i 20,25 posto ukupnog svijetskog izvoza brašna”, rekao je Ulusoy.

Kazao je kako je broj zemalja u koje Turska izvozi brašno u posljednjih 10 godina povećan za 150 posto, te da prvih deset zemalja na toj listi čine Irak, Sudan, Sirija, Indonezija, Benin, Angola, Filipini, Izrael, Madagaskar i Gana.

Osvrnuvši se i na proizvodnju pšenice u svijetu, Ulusoy je rekao kako ona varira oko 730 miliona tona. Prema njegovim riječima, u proizvodnji pšenice vode EU, Kina, Indija i SAD, a Turska je posljednjih godina znatno povećala proizvodnju pšenice.

Dodao je, također, kako je Turska u 2015. godini proizvela oko 22,6 miliona tona pšenice, što je čini 11. zemljom u svijetu, odnosno da Turska čini tri posto od ukupnog svjetskog uzgoja pšenice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,