Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta stoji iza zavrtanja plina Sarajevu: Gas kao instrument rusko-srpskog političkog pritiska

Preuzmite sliku

Iz RS-a tvrde da razlog leži u činjenici da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Direktor “Gas prometa” Milomir Draganić potvrdio je za ovu informaciju kazavši da se ugovor davno trebao obnoviti i da nije trebalo biti nikakvih problema. Plina još uvijek ima u sistemu, ali protoka novog gasa od 1. oktobra više nema.

Zbog svega je danas u Sarajevu održan sastanak Sastanku u Vladi FBiH kojem prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović, direktor “Gas prometa” Milomir Draganić te predstavnici Delegacije Evropske komisije.

Učesnici sastanka ne mogu se dogovoriti o transportu plina, jer iz Gas-prometa žele da se ugovor o transportu gasa potpiše kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

Slobodna Bosna otkriva o čemu je riječ kada je u pitanju iznenandno zavrtanje plina za Sarajevo. Naime, u pozadini se krije čisti politički pritisak na Federaciju BiH. Naime, RS i Srbija nastoje izvršiti pritisak na FBiH i probosanske stranke da pristanu na dva različita entitetska zakona o gasu i tako osujete usvajanje jedinstvenog državnog zakona o gasu, a koji podržava i Evropska energetska zajednica.

S obzirom da pritiske RS i Srbije otvoreno podržava i Ruska Federacija iz koje uvozimo plin, jasno je da je ovdje riječ o eklatantnom primjeru malignog ruskog utjecaja i pritiska na politička dešavanja u našoj zemlji.

Treba napomenuti da BH Gas ima uredan ugovor s ovom državom o isporuci plina. Stoga je firma “Gas promet” u svemu uzela ulogu samonametnutog posrednika koji poput drumskog razbojnika i isključuje plin, sve uz podršku političkih nalogodavaca.

Ipak, čak i u slučaju da izostane dogovor i da Sarajevo ostane bez plina, postoji alternativno rješenje, tako da će gradske kotlovnice preći će na mazut.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,