Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Repanje slobodnim stilom: Red Bull RapLika Showcase najavljuje povratak popularnog hip hop takmičenja

Preuzmite sliku

Takmičenje u freestyle repanju, koje je prethodnih godina osvojilo simpatije fanova hip hopa u regiji, nastavlja svoj put. Red Bull RapLika Showcase donosi verbalni okršaj tri bh. MC-ija, koji najavljuje povratak borbi u sklapanju improvizovanih rima na scenu. Video premijera Showcasea zakazana je za petak u 21h.

Red Bull RapLika je najveće regionalno takmičenje u smišljanju rima „na licu mjesta“, u kojem učestvuju reperi iz BiH, Hrvatske i Srbije. Na posljednjem održanom regionalnom finalu, krajem 2019. godine u sarajevskoj Zetri, titulu najboljeg freestylera u regiji ponio je TZRE (Samobor), koji je s trona skinuo Samuraja Kreka (Beograd).

Fanovi u regiji, nakon što je 2020. godine takmičenje izostalo zbog situacije u svijetu, željno iščekuju naredno izdanje. Sada su dobili razlog za zadovoljstvo u obliku videa sa snimanja Red Bull RapLika Showcasea, kojim se najavljuje povratak popularnog takmičenja.

 • Snimljen u sarajevskom Domu mladih, u vrhunskoj produkciji, Showcase donosi neobičan „troboj“ u kojem su učestovali bh. šampion iz 2019. godine, Nyca, te dvojica izazivača, Unikat i Lerma.

  Freestyle borba, ili „betl“, standardno se vodi u formi dvoboja odnosno između dva MC-ija. No, za ovu priliku pripremljen je poseban format sa tri učesnika.

  U prvoj rundi izazivači su verbalno „napadali“ Nycu, koji je odgovarao na njihove napade, da bi u drugoj zamijenili uloge. Treća runda je donijela novi, neobičan format, u kojem se svaki MC borio protiv ostale dvojice, a da bi sve bilo zanimljivije morali su improvizovati na temu fotografija prikazanih na ekranu.

  MC-ijevi su repali na beatove DJ Soula, a njihovo umijeće su ocjenjivali i komentarisali Frenkie, Čika Gagara iz Helem Nejse i sarajevski reper Black Beriz.

 • „Showcase nije imao takmičarski karakter, već revijalni, budući da nismo imali pobjednika,“ pojasnio je Čika Gagara, koji se našao i u ulozi voditelja.

  Sudije su mogle biti zadovoljne onim što su vidjeli (i čuli), kao što kaže i jedan od najpopularnijih repera u regiji, Frenkie: „Pribojavao sam se u kakvoj će formi biti MC-ijevi, međutim, ispostavilo se da su dosta vježbali. Mislim da će, kad se RapLika vrati u punom formatu, BiH imati tri sjajna takmičara.“

  „Karantin mi je pomogao da malo spustim loptu, da energiju presumjerim na jedan pametniji, manje agresivan način, i da se pripremim za novu RapLiku,“ otkriva Nyca, potvrdivši Frenkiejevo zapažanje.

  „Svi su bili dobri, svako je imao svoje runde, svoje trenutke, nakon što smo se uhodali,“ mišljenja je Unikat, dok Lerma posebna izdvaja Nycu: „Dobar je, ostao je konstantan. Ima dobar comeback, dobro odgovara, brzo razmišlja, sve ono najbolje što sam od njega očekivao je tu.“

  „Mislim da je ovo bila jedna lijepa uvertira za veliku RapLiku koja će se desiti sljedeće godine,“ optimistično je najavio Black Beriz.

  Video premijera Red Bull RapLika Showcasea, sa kompletnim snimkom okršaja tri repera, zakazana je za petak 22. januara 2021. godine, u 21 sat. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje