Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pitanje koje zanima mnoge: Hoće li doći do poskupljenja hljeba?

Preuzmite sliku

Uz brojna poskupljenja u prošloj godini, nameće se pitanje donosi li početak 2024-e i nova.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda, shodno cijenama pšenice i brašna, ali i energenata, trebale bi biti niže, očekivanja su poljoprivrednika i mlinara. S tim se, ipak, ne slažu pekari. Izvjesno je jedino da snižavanja cijena neće biti, ali nova poskupljenja, nisu isključena. To zavisi, kažu, od radne snage i povećanja najniže plate, navodi BHRT.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda za sada miruju, ali, ako dođe do povećanja najniže plate, pekari kažu da je poskupljenje neminovno.

“U nekom narednom periodu, prvom kvartalu ne bi trebalo doći do promjene cijena, mada kažem došlo je do opterećenja privrede s povećanjem poreza i doprinosa, što se tiče proizvodnje neko je zatišje, s proljeća ćemo vidjeti šta će se dešavati. S druge strane, poljoprivrednici kažu da za poskupljenje nema razloga”, kaže Radenko Pelemiš, predsjednik Udrženja pekara regije Bijeljina.

“Zato što nijedam parametar u nizu tih parametara nije otišao, nijedan energent nije poskupio, čak je pojeftinio, pgotovo nafta, ali mislim da ljudi se kalkulišu kroz tu radnu snagu, a šta mi da kažemo poljoprivrednici, kakvu mi kalkulaciju da pravimo da bi mogli preživjeti Iako su tvrdili da prethodna ne može biti gora, građani ni u novoj godini nemaju mnogo optimizma”, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,