Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Penzioneri u FBiH koji su ostvarili starosnu penziju, od sada mogu zasnivati radni odnos

Preuzmite sliku

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojima je brisan članak Zakona, u skladu s Presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Članak Zakona o MIO, koji je predviđao obustavu isplate mirovine korisnicima koji steknu status osiguranika u obveznom osiguranju, izuzev izuzetaka je izbrisan. Time se omogućava korisnicima penzije u Federaciji BiH da istovremeno ostvaruju pravo na starosnu penziju i zasnivaju radni odnos, bez obzira na to jesu li ostvarili pravo na punu ili prijevremenu starosnu penziju.

U skladu s tim, izvršena je i dopuna članka Zakona o MIO. Prema ovoj dopuni, isplata penzije se obustavlja u slučaju kada osoba koja ostvaruje porodičnu ili invalidsku penziju zasnuje radni odnos. Razlog za ovu obustavu leži u činjenici da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena I kategorija invalidnosti, odnosno potpuni gubitak radne sposobnosti.

Zakon o PO propisuje da potpuni gubitak radne sposobnosti (I kategorija invalidnosti) postoji kada se utvrdi da osiguranik nije sposoban za rad na svom radnom mjestu, niti se može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi.

Omogućavanje korisniku invalidske penzije da stiče status osiguranika u obaveznom osiguranju bilo bi u suprotnosti s ovim principom, te bi stvorilo prostor za zloupotrebe i dovelo do povećanja udjela invalidskih penzija u penzijskom sistemu Federacije BiH.

Slični razlozi dovode do obustave isplate porodične penzije u slučaju zasnivanja radnog odnosa. Porodična penzija je izvedeno pravo koje služi kao zaštita članova porodice umrlog korisnika penzije, ali samo ako oni nisu u obaveznom osiguranju i ne ostvaruju prihode po osnovu radnog odnosa. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,