Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lakić na konferenciji Energy Week Western Balkans 2023: Otvorena vrata novim investicijama u energetskom sektoru

Preuzmite sliku

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovao je investicijskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu – Energy Week Western Balkans 2023, održanoj u Crnoj Gori.

U svom izlaganju istakao je pravce djelovanja Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za naredni period iz oblasti energije. Nagovijestio je investicije u energetskom sektoru, te otvorio vrata novim investicijama kroz prezentaciju projekata prema prisutnim finansijskim institucijama i drugim investitorima. Također je istakao i obavezu usvajanja preostale zakonske regulative na nivou države BiH koja je preduslov za dalji razvoj energetskog sektora u BiH.

Naglasio je i bitnost energetskog sistema za cijeli zapadni Balkan i potrebu za dobrom regionalnom saradnjom kako bi se došlo do pristupačne energije. Napomenuo je da se Bosna i Herecgovina suočava sa nedovoljno izgrađenom prenosnom mrežom unutar države, kao i između BiH i država regiona.

– Korištenje ogromnog potencijala obnovljive energije, povećanje međusobne povezanosti i olakšavanje fleksibilnosti sistema i liberalizacije tržišta su od izuzetnog značaja – zaključio je Lakić.

Energy Week Western Balkans konferencija okuplja energetske kompanije, predstavnike vlasti i državnih instituacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova. Priznata je kao događaj visokog uticaja sa ciljanom publikom i izuzetnim mogućnostima umrežavanja, a prisustvuju joj predstavnici finansijskih institucija, globalnih proizvođača obnovljive energije i najinovativnijih tehnoloških kompanija na svijetu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje