Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz Slovenije u Tuzlu stiže 50 poslodavaca u potrazi za radnom snagom

Preuzmite sliku

Slovenci trebaju radnike u svim djelatnostima, a ponajviše u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i građevinarstvu.

U organizaciji Ambasada Republike Slovenije i Zavoda za zapošljavanje Slovenije u Sarajevo danas je u Sarajevu održan prvi u seriji seminara pod nazivom “Život i rad u Sloveniji” na kojima se slovenski poslodavci predstavljaju tražiocima posla iz BiH.

Slovenskim poslodavcima se na seminarima omogućava da se direktno upoznaju sa potencijalnim kandidatima za posao,kao i da se zainteresovani radnici upoznaju sa pravima i obavezama iz radnog zakonodavstva u skladu sa zaključenim Sporazumom o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji.

Predstavilo se 50 slovenskih poslodavaca iz različitih djelatnosti, najviše iz područja zdravstva, brige za starije, prevoza i prerađivačkih djelatnosti.

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar izjavio je da potrebe za radnom snagom u Sloveniji postoje, te da imaju veoma pozitivno iskustvo sa radnim stručnim kadrom iz Bosne i Hercegovine.

– Oni se kod nas uvažavaju, rade i vrijedni su, a jedna od prednosti je geografska blizina dvije zemlje. Smatram da su ovakvi kontakti korisni jer su prilika da se dobiju prave informacije – reklao je Sedar.

Anka Rode iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije je navela da radnike trebaju u svim djelatnostima – zdravstvu, socijalnoj zaštiti, građevinarstvu, odnosno da traže varioce, građevinare, tesare, kuhare i druge različite profesije.

Navela je da je prije desetak dana objavljena odredba o profesijama koja otvara mogućnost da radnik ako je iz određenog zanimanja, profesije, može da dođe u Sloveniju i dobije radnu dozvolu.

– Ko želi da dođe u Sloveniju i ima poslodavca sa namjenom da se otklanjaju posljedice poplava i katastrofalnih nesreća iz augusta može na bazi jednog interventnog zakona da dobije radnu dozvolu i poslodavci će moći da ga prijave u socijalno osiguranje. Normalno je da uporedo teče i postupak da dobije i dozvolu za boravak, rekla je Rode.

Prema podacim Zavoda u 2022. bilo je 18.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Naredni seminari će biti održani u Zenici, Banjoj Luci i Tuzli.

  • Predstavnici poslodavaca u oba entiteta usprotivili su se što u situaciji kad i BiH kuburi sa radnom snagom u zemlji pruža podrška organizaciji ovih seminara, piše Indikator.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,