Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gornji Vakuf dobija tvornice za proizvodnju peleta i mlijeka u prahu

Preuzmite sliku

Gornji Vakuf-Uskoplje je među rijetkim gradovima u BiH u kojima je evidentan rast broja uposlenih, što je rezultat napora lokalne vlasti da stvori što povoljniji ambijent za otvaranje novih proizvodnih pogona.

Naime, u odnosu na prošlu godinu, broj radnika je veći za oko stotinu, a u planu su i neki novi poslovni potezi, koji bi trebalo biti realizirani u narednim mjesecima.

“Shodno odluci OV-a podigli smo kredit, kojim smo riješili pitanje industrijske zone. Taj projekt se završava, ostalo je samo još da se područje asfaltira i stavi u funkciju javna rasvjeta. Imali smo već i prve dodjele zemljišta za dvije fabrike. U jednoj će se proizvoditi mlijeko u prahu, a u drugoj pelet. Konkurs za dodjelu zemljišta u industrijskoj zoni je stalan, i trajat će sve do popune svih kapaciteta. Interes investitora je veliki, s obzirom na pogodnosti koje smo im ponudili”, kazao je za Agenciju Fena, Sead Čaušević, načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Po njegovim riječima, planirana je, također, provedba nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

“Za asfaltiranje puteva u MZ Voljevac osigurali smo 160.000, a za regulaciju rijeke Vrbas 150.000 KM. U projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima Voljice i Ždrimci ponovo ćemo uložiti oko 100.000 KM. Urađen je i projekt glavne gradske saobraćajnice, kao i projekt sanacije lokalne deponije, za koji smo dobili urbanističku saglasnost nadležnog federalnog mninistarstva. Tu su još neki projekti koje ćemo nastaviti u 2015., radi poboljšanja uvjeta života svih građana”, naglasio je.

(Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,