Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Faruk Hadžić uputio apel svim političkim partijama: Učinite najveći mogući patriotski čin prema građanima

Preuzmite sliku

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić u svom statusu na društvenim mrežama uputio je poruku svim političkim partijama bez obzira ko će činiti većinu u FBiH. Hadžić je naveo koje mjere se morju poduzeti doma kako bi se usporio rast cijena a time i inflacija:

“Cijene u marketima su u najmanju ruku strašne za većinu proizvoda, pogotovo mliječnih. Bilo koje povećanje cijena smanjuje realnu platu, penziju i svako drugo primanje. To što je nešto nominalno povećano, ne znači da je i dovoljno kako bi se pratio rast cijena.

Ono što je vrlo bitno SADA uraditi, a ne SUTRA, jeste da se dio viška prikupljenih poreza usmjeri u povećanje neto plata radnika kroz niže doprinose. Ako bi do toga došlo, neto plate bi se povećale, a time i realne plate, dok bi se bruto plate zadržale na istom nivou. Ovo je vrlo bitno za poslodavce, jer ako se zadrži nivo bruto plata (ukupni trošak po jednom radniku), a poveća neto plata, usporava se rast cijena, a time inflacija, jer svaki dodatni trošak povećanja plata radnika ne bi se prenio na nove veće cijene proizvoda i usluga.

Ovo je apel prema svim političkim partijama, bez obzira ko će činiti većinu u FBiH, da prva mjera bude smanjenje stope doprinosa, barem na 31% iznosa bruto plate, a kasnije i na 25%. Time činite najveći mogući patriotski čin prema građanima ove zemlje.” navodi Hadžić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,