Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podizanje turizma na viši nivo: Okupljanje turističkih stručnjaka na Turističkom forumu u Tuzli

Preuzmite sliku

U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, danas je u Tuzli počeo dvodnevni “Turistički forum 2023” s ciljem okupljanja turističkih radnika, te predstavnika javnog i privatnog sektora kako bi na jednom mjestu razmijenili iskustva, potrebe i inicijative za unapređenje poslovanja u turističkom sektoru.

Kako je rečeno, namjera je potaknuti međusobnu saradnju i razmjenu pozitivnih praksi kako bi turizam u Tuzlanskom kantonu bio podignut na veći nivo.

Pomoćnica ministra za turizam i trgovinu TK Dželmina Huremović podsjeća na forum iz 2017. godine kada je izraženo opredjeljenje da se odlučnije počne raditi na unapređenju turističkog sektora u tom kantonu.

“U proteklom periodu radili smo mnogo, pored podizanja svijesti o mogućnostima turizma kao djelatnosti, također poticali razvoj infrastrukture, pomogli smo našim privrednicima u doba korone kada je bilo najteže, ali poticali smo i nove i razvoj postojećih manifestacija”, navela je Huremović.

 • Na forumu će biti predstavljena dva velika projekta, a prvi je Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027. koji je radio Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli. To je, kazala je Huremović, prva sektorska strategija razvoja privredne djelatnosti TK iz 2008. godine i prva strategija razvoja turizma od osnivanja TK.

  Drugi bitan projekt je “Visit Tuzla Kanton“, sveobuhvatna audio-vizuelna prezentacija kulturno-historijskog nasljeđa, prirodnih bogatstava TK, koji će putem različitih medijskih kanala biti predstavljen široj javnosti.

  -Imamo konkretne mjere i aktivnosti koje smo uložili u razvoj turizma. Ovo je mnogo obimniji strateški dokument iz kojeg se izdvajaju dva cilja, a to su unapređenje poslovnog okruženja za razvoj turizma i podizanje konkurentnosti turističke djelatnosti u TK – naglasila je Huremović.

 • Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ocijenio je da se dosad ulagalo u turizam, ali ne na sistemski način te upravo današnji forum potvrđuje opredjeljenje Vlade da se ide tim putem.

  “Na posljednjoj sjednici Vlade TK usvojili smo Nacrt strategije razvoja turizma TK za period 2022-2027. U kontekstu današnjeg foruma, želimo da ne donosimo jednostrane odluke nego da u sistem odlučivanja uvrstimo sve faktore koji su uključeni i zainteresovani za turizam u TK. Ovaj forum je jedna vrsta dijaloga o potencijalima, resursima i o putu kojim treba da ide Tuzlanski kanton u oblasti turizma “, poručio je premijer Halilagić.

  Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović napominje da je forum organiziran kako bi se pratili pozitivni trendovi po uzoru na velike svjetske ekonomije.

 • “Moramo napomenuti da je sarajevski bazen, što se tiče turizma, trenutno najpotentniji, ali TK ima pretenzije da polako pariramo i Sarajevskom kantonu. Vjerujem da ćemo u narednom periodu povećati ulaganja u turističku infrastrukturu, povećati broj turista. Značajna tačka u ovom svemu je taj transportni sistem, odnosno Međunarodni aerodrom Tuzla koji je pozitivna tačka i očekujemo ove godine do 700.000 putnika, a u tom broju je i veliki broj turista “, podvukao je ministar Bećirović.

  Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković kaže da je ta institucija nezaobilazan faktor u kreiranju ukupne turističke slike te naglašava da Tuzla i TK polako počinju da predstavljaju ozbiljnu destinaciju.

  “Na relativno malom prostoru imamo historijske građevine, sakralne objekte, prirodna bogastva, ugostiteljske objekte, vode, jezera, pa do Panonskog jezera koji su hit turistička destinacija “, istakao je.

  I Turistička zajednica Grada Tuzla, kaže direktorica Amra Jaganjac, predstavit će značajan razvoja turizma, a to se najbolje pokazuje na primjeru Grada Tuzla gdje je upravo ulaganje u jedan veliki turistički projekt zapravo doprinio tome da se u cijelosti promijeni imidž grada, ali i njegova privredna struktura.

  “U ovih 20 godina kada obilježavamo 20 godina Panonskih jezera u cijelosti se promijenio imidž grada i Tuzla”, podvukla je.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje