Tuzlanska kompanija pokreće proizvodnju solarnih panela
Foto: Tuzlanski.ba

Kompanija “Dženex” d.o.o. Tuzla gradit će poslovno-proizvodni objekat u Lukavcu koji će imati višestruku namjenu.

Kompanije je krajem aprila podnjijela zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za projekat gradnje proizvodno-poslovnog objekta, za automatsko brzo održavanje, servis vozila i injekcija plastike, proizvodnju solarnih panela, prodaju i marketing, radove na proizvodnji i montaži čelika, pjeskarenja i antikorozivnu zaštitu, piše BiznisInfo.ba.

Objekat zauzima bruto površinu na parceli od P= 2.428,70 m2. U sklopu objekta u proizvodnom dijelu predviđene su dvije kranske staze sa dva krana nosivosti 10 tona. Spratnost objekta je P+2. Maksimalna visina objekta je 16 m od kote uređenog terena.

Od spomenutih aktivnosti, svakako je najatraktivnija proizvodna linija solarnih panela. Naime, ovo je složen proizvodni proces koji uključuje niz koraka.

Kako se navodi u obrazloženju kompanije, proces počinje proizvodnjom solarnih ćelija, koje se zatim sklapaju u module ili panele.

Proces proizvodnje solarnih ćelija uključuje rezanje silicijumskih pločica iz cilindričnog ingota, rezanje vafla na tanke slojeve i obradu slojeva kako bi se formirala aktivna solarna ćelija. Ćelije se zatim testiraju na efikasnost i sortiraju u serije za dalje sastavljanje.

Kada su solarne ćelije pripremljene, spremne su za montažu u panele. Proizvodna linija solarnih panela uključuje nekoliko faza, uključujući lemljenje, laminiranje i testiranje. Lemljenje uključuje povezivanje ćelija trakastom žicom kako bi se stvorio solarni modul.

Sljedeći korak je laminacija, gdje modul prolazi kroz proces inkapsulacije zaštitnim slojem kako bi se zaštitio od faktora okoline kao što su prašina, vlaga i kiša. Konačno, paneli se podvrgavaju testiranju kako bi se osigurala izlazna snaga i efikasnost. Ova proizvodna linija neće koristiti tehnološku vodu, pa neće dolaziti do produkcije tehnoloških otpadnih voda.