Trhulj na SBF-u: Velika hrvatska firma seli proizvodnju iz Makedonije u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Značaj Sarajevo Business Foruma, koji se već petu godinu zaredom održava, jeste da se Bosna i Hercegovina predstavi svijetu, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BIH.

“Nas stalno vežu s ratnim zbivanjima i političkom nestabilnošću. Dolazak ljudi u BiH je prevashodno važan kako bi vidjeli da u BiH postoji dobar i kvalitetan ambijent. Nema sumnje da BiH kao mnoge druge zemlje ima svoje prednosti i mane, ali i resurse”, istakao je Trhulj.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije naglasio je da kad se govori o energetskim resursima BiH, uglavnom se misli na električnu energiju.

Potencijali u nafti, gasu i energiji vode

“Sad više nije tajna: treba pričati o drugim energetskim resursima. Prvenstveno o potencijalnim zalihama nafte, gasa, biomasi, energiji vode. To je sigurno nešto o čemu treba govoriti kada posjetioci dolaze u BiH. Treba ih o tome upoznavati i razbijati u glavama stranaca predrasude da je ovo loša zemlja za investicije”, ocijenio je Trhulj.

Neizgrađena infrastruktura u posljednjih dvadesetak godina jedna je od razvojnih mogućnosti, naveo je ministar.

“Vidite koliko izgradnja autoceste na koridoru 5c ima uticaja samo na porez na dodanu vrijednost (PDV), ali i na druge industrijske grane. Također, tu su raspoloživi industrijski kapaciteti. Stalno se može čuti kako u nekim drugim zemljama na raspolaganju stoje dobri poslovni ambijenti”, kazao je Trhulj.

Navodi da će iduće nedjelje biti potpisan ugovor sa jednom velikom hrvatskom firmom koja će svoja dva proizvodna kapaciteta iz Makedonije prenijeti u BiH.

“Nama govore kako je Makedonija raj za biznis, a velike kompanije prebacuju svoje proizvodne kapacitete. Znači, BiH sigurno ima puno toga da ponudi. Poslovni ambijent je sigurno mnogo veći nego što se misli”, zaključak je federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije.

Bitan je ambijent

Trhulj naglašava da činjenicu da je porez na dobit 10 posto i da je najniži u Evropi, da je PDV 17 posto najniži u regionu, kao i da je u BiH najniža cijena električne energije, možda najniža cijena rada, najveći kvalitet rada i neke druge beneficije, i da to treba prezentirati na mjestima kao što je Sarajevo Business Forum i da rezultati neće izostati.

“O projektima se stalno govori i oni nisu sporni. O njima se govori i posljednjih godina na Forumu. No, treba prezentovati mogućnosti koje zemlja pruža. Projekti nikada nisu upitni. Kada imate dobre resurse, kapacitete, vjerovatno ćete napraviti projekat. Bitan je ambijent”, naveo je Trhulj.

Sarajevo Business Forum je mjesto na kojem se trebaju razbijati predrasude o BiH kao lošem ambijentu i, kako je naveo je Trhulj, “to je najvažniji segment ovog projekta”. (AA)