Foto: Tuzlanski.ba

Poplave su zadale veliki udarac državi i trebat će četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi, izjavio je ministar za izvanredne situacije Velimir Ilić i dodao da je akcija spašavanja od poplava bila borba za ljudske živote, javlja Blic.rs.

Ovo je izuzetno veliki udarac za proračun, što će se vidjeti nakon procjene štete. Svakako će trebati četiri do pet godina da se poljoprivreda oporavi od ovoga – ocijenio je Ilić za RTS.

Ministar je naveo da su poplave ​​odnijele usjeve, uništile zasade a građani pretrpjeli veliku štetu.

[caption id="attachment_57155" align="aligncenter" width="900"]Crno Blato, Tuzla Crno Blato, Tuzla[/caption]

Voda je odnijela i kukuruz i pšenicu, narod je ostao bez ičega – kako su sjedili u kući, tako su pobjegli od vode – rekao je Ilić.

Do mnogih odsječenih mjesta se dolazilo sporednim cestama, stizalo se uz pomoć vojske i policije gdje je moglo, nije bilo struje, opisao je ministar stanje na terenu.

“Sinoć smo imali veliki udarni val na Zapadnoj Moravi, koji je prebačen prema Kraljevu. Poplavljena su okolna mjesta, a gradovi su sačuvani. Zatim, nadošlo je jezero… općina Knić je velikim dijelom ugrožena. Znate kako je kad ne vidite gdje idete, upadate u vodu, a morate da dođete do ljudi kojima treba pomoć. Treba im dostaviti vodu, hranu. Bila je odbrana i borba za život”, rekao je Ilić.

Ministar je zadovoljan dobrom koordinacijom nadležnih službi, institucija i građana.

Prema njegovim riječima, do ovakvog stanja nisu doveli loši sistemi za odbranu od poplava, već su u pitanju “nenormalno visoki vodostaji” koji se nisu mogli kontrolirati.

“Kod nas je dva dana prije Obrenovca bio udar i tad je pukla Čemernica, pukla odbrana. Bio je ogroman val i vodostaj koji je odnio sve vreće”, rekao je ministar.