Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Sutra otvaranje Sajma šljive u Gradačcu, očekuje se oko 300 izlagača iz šest zemalja
Foto: Fena

Na tradicionalnom 51. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta očekuje se oko 300 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Turske.

Organizator Sajma je Turistička zajednica grada Gradačca, a pokrovitelj Grad Gradačac. Vlada Federacije BiH je neizostavan partner u organizaciji sajma pod pokroviteljstvom resornih federalnih ministarstava.

Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Prilika je to za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje sa međunarodnim učešćem, ali i niz stručnih i naučnih skupova.

"I ove godine organizujemo brojna stručna i naučna savjetovanja i predavanja za poljoprivrednike. Bit će dodijeljene sajamske medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Sajam će ponuditi niz privrednih, turističkih i kulturno-zabavnih sadržaja. Gradačačke plave noći u srijedu otvaramo tradicionalnim vatrometom sa Kule Husein-kapetana Gradaščevića", izjavio je ranije Amir Pašalić, voditelj ureda Turističke zajednice Grada Gradačca

Cilj sajma koji će biti održan na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora je, osim predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, nastavak promocije privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Prvog sajamskog dana profesori s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu održat će predavanja o temama "Izazovi i inovacije u voćarskoj proizvodnji" i "Moderni pristupi u zaštiti šljive".