Štete u rudniku „Šikulje“ prelaze 25 mil. KM, hitno potrebne pumpe za vodu
Foto: Tuzlanski.ba

Već 15 dana ispumpavamo vodu iz rudnika, ali nismo došli ni do pola – kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Enver Omazić, direktor rudnika „Kreka“ iz Tuzle.

- Trenutno radimo sa sedam pumpi, ali to nije dovoljno. Dole je još uvijek više od 20 miliona kubika vode. Molimo sve koji nam mogu pomoći da što prije iscrpamo vodu iz rudnika, da nam pomognu – apeluje Omazić.

Rudnik „Kreka“, odnosno njegov rudnik „Šikulje“ privredni je kolektiv koji je tokom razornih poplava u BiH pretrpio najveće štetu u zemlji. Prema procjenama stručnjaka, direktna šteta na mašinama koje su ostale pod vodom prelazi 25 miliona KM, dok će šteta zbog obustavljanja proizvodnje također biti veća od 25 miliona KM.

- Ovaj rudnik upošljava više od 800 ljudi. Sada su neki od njih na godišnjem, neki su dobili preraspodjelu mjesta, a neke smo poslali na čekanje – rekao je Omazić. Plan iskopa uglja koji su planirali iskopati do Nove godine sada neće biti moguće ostvariti, što će ovom rudniku donijeti velike probleme.

- Naši partneri sa kojima radimo ponudili su nam određenu pomoć, Elektroprivreda BiH također, ali ovo su ogromne štete i trebat će nam daleko veća potpora da bi se stanje stabiliziralo – rekao je Omazić za Patriu.