Sajam studentskih poslova: Na kafi nećete naći posao
Foto: Tuzlanski.ba

Denis Baručija je na birou za zapošljavanje i već šest mjeseci aktivno traži posao. Završio je IT akademiju, odsjek za grafički dizajn i multimediju, i kako kaže, volio bi da nađe posao u toj branši, ali ako nema, voljan je raditi bilo šta drugo.

Zato je i došao na Sajam studentskih poslova, koji je u petak održan u holu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Proaktivni pristup

Baručija je bio u društvu kolege Nermina Vrage, koji već tri godine traži posao. Kaže da je dosad radio nekoliko privremenih poslova. Trenutno je na četvrtoj godini Pravnog fakulteta u Sarajevu, a prije toga je završio pravo u SAD-u. Da bi mogao raditi, pored anglosaksonskog prava mora završiti i kontinentalno, a uz sve to govori i tri strana jezika. Vrago se nada da će ovoga puta imati više sreće u traženju posla.

Na ovom sajmu, koji je organizirao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, predstavilo se 70 kompanija i nevladinih organizacija, a mladima je ponuđeno volontiranje, stažiranje ili stalno zaposlenje, u zavisnosti od potreba kompanija.

Cilj organizatora je da potakne mlade, prije svega studente, da imaju proaktivan pristup traženju posla, odnosno da se na vrijeme nauče da traže posao.

"Ako ne nađete posao na ovom sajmu, naći ćete na nekom drugom, ali ako ostanete na kafi i ne učinite ništa da pronađete posao, nećete ga nikad ni naći", kazao je predsjednik Studentskog parlamenta Ahmed Nurković.

Sajam je svečano otvorio dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain i tom je prilikom kazao kako je Ekonomskom fakultetu čast što Sajam održava u prostorijama EFSA.

Podrška studentima

Jedan od izlagača na Sajmu bila je Sberbanka.

"Sberbanka je prisutna s jedne strane da predstavi svoje potencijale i mogućnosti za trenutno otvorene, ali i buduće pozicije u banci, a s druge strane da podrži samu organizaciju Sajma i studente", kazao je Emir Jildizlar iz Sberbanke, te dodao kako banka koristi ovu priliku kao i brojne druge da prikupi podatke u bazu potencijalnih zaposlenika.

"S obzirom na to da se širimo, otvaramo nove poslovnice, potrebni su nam novi radnici", rekao je Jildizlar.

Također, Sberbanka je predstavila i globalno takmičenje za studente "Bitka banaka", gdje se studenti takmiče u upravljanju virtuelnom bankom. Takmičenje je jučer završeno, a od 180 timova iz regije, 50 ih je bilo iz BiH. (Oslobođenje)