Han Pijesak je uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz EU4AGRI, prepoznao svoje prirodne resurse kao temelj za održivi razvoj, stvarajući sinergiju među lokalnim proizvođačima i unapređujući infrastrukturu koja privlači turiste iz svih krajeva.

Rast ruralnog turizma u Han Pijesku: Unaprijeđena mliječna proizvodnja, bolji uslovi za biciklizam
Foto: EU4AGRI

U prošloj godini BiH je ostvarila rekordne turističke rezultate, broj dolazaka u odnosu na godinu ranije veći je za 31,67 posto, a broj noćenja za 25,03 posto.

Nadmašena je i rekordna 2019., a rast je nastavljen i u ovoj godini. Jedna od magičnih destinacija – Han Pijesak, već tradicionalno domaćin je brojnim domaćim i stranim turistima koji svoj odmor traže na ugodnim bh. planinama i čarobnim selima uz obilje ukusnih proizvoda; domaćih sireva, svježih sokova, prirodnih čajeva vrijednih bh. poljoprivrednika.

Han Pijesak je uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz EU4AGRI, prepoznao svoje prirodne resurse kao temelj za održivi razvoj, stvarajući sinergiju među lokalnim proizvođačima i unapređujući infrastrukturu koja privlači turiste iz svih krajeva.

Ova priča o uspjehu pokazatelj je kako strateška podrška može revitalizirati ruralne oblasti, nudeći im priliku za prosperitetan i održiv napredak.

Održivi razvoj ruralnog turizma u Han Pijesku

Slavica Ašonja, stručna saradnica u Opštini Han Pijesak, ističe važnost projekta za ovu lokalnu zajednicu: "Razvoj ruralnog turizma u Han Pijesku je u posljednjih nekoliko godina doživio značajan rast. EU4AGRI je došao u pravom trenutku, pružajući prijeko potrebnu podršku za razvoj ovog sektora."EU4AGRI Slavica Asonja Han Pijesak

Cilj investicije vrijedne 215 hiljada KM u Han Pijesku bio je pokrenuti održivi razvoj ruralnog turizma zasnovan na prirodnim resursima opštine, jačanjem lokalnih proizvođača i njihove sinergije kako bi se stvorio integralni turistički proizvod.

Projekat EU4AGRI u opštini Han Pijesak je uspostavio snažne veze između ključnih lokalnih aktera, uključujući poljoprivredno gazdinstvo koje je unaprijedilo proizvodnju visokokvalitetnih mliječnih proizvoda, među kojima se ističe romanijski skorup kajmak s oznakom geografskog porijekla.

Također, projekat je podržao restoran sa smještajnim kapacitetima, koji je poboljšao energetsku efikasnost i otvorio nova radna mjesta. U okviru inicijative, jedan početnik u ruralnom turizmu opremio je tradicionalnu kuću za odmor, koja već bilježi visoku popularnost na platformi Booking.Planinarsko društvo Han Pijesak

Lokalno planinarsko društvo je, zahvaljujući projektu, nabavilo visokokvalitetne bicikle i osnovalo biciklističku sekciju, čime je omogućena organizacija događaja koji okupljaju ljubitelje biciklizma iz šire regije.

Poboljšanje infrastrukture i obuka

EU4AGRI je obuhvatio značajna ulaganja u infrastrukturu, uključujući renoviranje biciklističkih staza, pješačkih staza, ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta u Han Pijesku. Međutim, ključni aspekt bila je obuka za razvoj ponude agroturizma.

"Obuka je ključna za uspješan razvoj ruralnog turizma. Kroz EU4AGRI projekat, lokalni poljoprivrednici su dobili priliku da se educiraju i unaprijede svoje vještine, što direktno doprinosi boljoj pripremi i implementaciji poljoprivrednih ali i turističkih proizvoda," objašnjava gospođa Ašonja.

Uloga Evropske unije ključna za poljoprivredu u BiH

Podrška Evropske unije je bila presudna za uspjeh investicije u opštini Han Pijesak. "Evropska unija nam je omogućila pristup strateški važnim sredstvima i kvalitetnoj provedbi projekata.

Ovakve investicije pružaju ne samo financijsku podršku već i priliku za edukaciju i umrežavanje lokalnih proizvođača," kaže Slavica.EU4AGRI Han Pijesak

Jedan od izazova s kojima se suočavaju lokalni proizvođači je prepoznavanje potencijala i pristup institucionalnoj podršci.

"Turizam je specifična djelatnost koja zahtijeva podršku institucija. Poljoprivredni proizvođači često ne prepoznaju svoje potencijale, a podrška Evropske unije može pomoći dalje u njihovom razvoju," naglašava gospođa Ašonja.

Poslovni planovi i edukacija

Gospođa Ašonja je također jedna od učesnica EU4AGRI obuke o pisanju poslovnih planova. Također, aktivno je učestvovala u izradi poslovnih planova za investicije koje su realizovane u okviru ovog projekta.

"Izrada poslovnih planova je ključna za uspješno korištenje sredstava. Edukacije su neophodne kako bi konsultanti mogli što bolje pripremiti poslovne planove za proizvođače u ovom sektoru," ističe ona.

Poruka za budućnost sektora

Rezultati projekta EU4AGRI već su vidljivi na terenu. "Poljoprivredni sektor je trenutno veoma atraktivan za ovakva sredstva.

Projekat EU4AGRI je postigao izuzetne rezultate, što pokazuje da pravilno vođeni projekti mogu značajno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i preradu," zaključuje Slavica.

Dodatno, Slavica ističe da je zainteresiranost za podršku Evropske unije u poljoprivredi zaista velika:

„Od Bijeljine do Višegrada – svakodnevni su upiti od proizvođača, prerađivača, dobavljača – kada će biti novi javni pozivi. Zainteresiranost je zaista velika, te se radujemo nastavku ovakvog projekta.“ 

Gospođa Ašonja šalje poziv donatorima i međunarodnim organizacijama za buduće projekte, ističući važnost nastavka finansiranja ovakvih projekata: "Poljoprivredno-prehrambeni sektor je veoma atraktivan za investicije. Ovaj projekat je postavio visok standard, a firme koje su podržane kroz EU4AGRI su postale primjer dobre prakse za druge."

Projekat EU4AGRI, uz podršku Evropske unije, nastavlja da unapređuje poljoprivredu i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, pružajući poljoprivrednicima i lokalnim zajednicama priliku za prosperitetan i održiv razvoj.

EU je zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češkom razvojnom agencijom (CzDA), pružala različite oblike podrške, od finansijske do edukacije i promocije inovacija.

Tokom protekle četiri godine podržano je više od 213 projekata širom BiH i to prema poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama, malim i srednjim preduzećima u ruralnim područjima, udruženjima poljoprivrednika i istraživačkim institucija.

Uz unapređenje poljoprivredne proizvodnje, EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery pružili su podršku očuvanju radnih mjesta, a putem projekata otvoreno je i više od 475 novih radnih mjesta.