Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, nakon otvaranja 51. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, održao sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti Gradačca, Srebrenika i Brčko distrikta BiH.

Premijer Nermin Nikšić razgovarao o mogućnostima saobraćajne deblokade Gradačca i Srebrenika
Foto: Sajam šljive

Na inicijativu privrednika iz Gradačca i Srebrenika razgovaralo se o mogućnostima saobraćajne deblokade Gradačca i Srebrenika ali i okolnih gradova u narednom periodu.

Privrednici su istakli kako im komunikacijske prepreke predstavljaju značajan problem u poslovanju. Smatraju da su putevi i željeznica jako važni te da je šansa za privredni razvoj ukoliko se uskoro otvori mogućnost saobraćajne deblokade.

"Privreda ovog područja zaslužuje veću pažnju i zaslužuje da država sa svoje strane stvori bolje preduslove  za njihovo lakše finkcionisanje, brže i efikasnije poslovanje, povezanost sa privredom u ostatku Bosne i Hercegovine ali i Evrope", rekao je premijer Nermin Nikšić.

Kako je rečeno nakon sastanka, lokalne zajednice Gradčca i Srebrenika će prilikom izrade mreže brzih cesta u Federaciji BiH podnijeti zahtjev da se uvrsti i dionica kroz Tuzlanski kanton koja bi pored auto-puta Tuzla-Brčko-Orašje trebala da zadovolji interese privrede i stanovništva ovog kraja.

"Došli smo do zaključka da će  Vlada FBiH u mrežu brzih cesta u narednom periodu uvrstiti i ovu dionicu i da ćemo na taj način ući u postupak izrade jednog boljeg saobraćajnog rješenja. Vjerujem da će to značajno doprinijeti privrednom razvoju Gradačca i Srebrenika i olakšati trenutnu saobraćajnu situaciju", rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

"Ništa se danas nije završilo i ništa se neće završiti ni kada utvrdimo mrežu brzih cesta. Još nam predstoji puno izazova za osiguravanje finansiranja i izgradnju tih dionica", rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

I pored toga, privrednici iz Gradačca i Srebrenika su zadovoljni današnjim sastankom i opredjeljenjem da se ide u izgradnju brze ceste, kao četvrte transverzale u mreži brzih cesta FBiH. Koliko je ona važna govori primjer da samo iz fabričkog kruga jedne ovdašnje gradačke firme godišnje izađe 2000 šlepera.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Gradačca, Srebrenika i Brčko Distrikta Edis Dervišagić, Adnan Bijelić i Zijad Nišić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović, predstavnici Cesta Federacije BiH i Udruženja poslodavaca gradova Gradačca i Srebrenika.