Pola miliona KM za podršku razvoju TK
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se utvrđuje program raspodjele sredstava Budžeta TK za 2014. godinu sa pozicije Podrška razvoju kantona u iznosu od 448.229,00 KM te pitanja vezana za uslove, kriterije i postupak raspodjele.

Sredstava su namijenjena za subvenciju privatnim preduzećima i poduzetnicima u visini od 438.829,00 KM a za ugovorene i druge posebne usluge iznos od 9.400,00 KM. Za sufinansiranje troškova MSP i obrtnicima za uvođenje ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda bit će dodijeljeno do 133.829,00 KM. Iznos od 50.000,00 KM predviđen je za sufinansiranje programa/projekata udruženja, dok je za subvencioniranje dijela kamata po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama za rast i razvoj MSP i obrta predviđeno do 100.000,00 KM. Ciljevi koji se žele postići su izgradnja inovativne privrede, povećanje konkurentnosti subjekata MSP i obrta zasnovanih na znanju, dovođenje inovacije do proizvoda, uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka za proizvode sa Kantona i poticanje transfera znanja i tehnologija.

Odabir korisnika vrši Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, putem javnog poziva koji će biti objavljen u septembru.