Podnesene tužbe u slučaju Tuš, prijavljena potraživanja od 6,6 mil. KM
Foto: Tuzlanski.ba

Oštećena privredna društava u BiH koja imaju potraživanja od kompanije Tuš u BiH, podnijela su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, te protiv njihovih preduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom prevara u privrednom poslovanju, porezna utaja i prevara i neplaćanje poreza, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Veliki broj oštećenih bh. kompanija pridružio se ovoj krivičnoj prijavi protiv navedenih osoba, a isto tako veliki broj je podnio i pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja.

Na inicijativu velikog broja članica, grupacija i udruženja Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz opravdano postojanje osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju, VTK BiH je stala u zaštitu bh. privrednika i odmah poduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Do danas se VTK BiH u vezi sa slučajem Tuš obratilo više 100 oštećenih kompanija, od kojih je njih 75 poslalo popunjene ankete. Prema prikupljenim podacima, ukupna potraživanja ovih kompanija od TUŠ-a iznose 6.598.357 KM.

Ove firme ukupno zapošljavaju 5.992 radnika, a imale su ukupan obrt u 2013 godini od 1.377.660.531 KM.

Početkom novembra održan je u VTK BiH inicijativni sastanak sa više 80 bh. firmi – oštećenih u poslovanju sa trgovačkim lancem TUŠ u BiH, na kojem je izabran Koordinacioni odbor predstavnika dobavljača TUŠ-a u koji su ušli predstavnici firmi: Bakalar komerc d.o.o. (Čapljina); Bimal d.o.o (Brčko); Džajić Commerce d.o.o. (Ljubuški); Intercamp d.o.o. (Sarajevo); Kras d.o.o. (Sarajevo) i Vitinka d.o.o (Kozluk).

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju. (Indikator.ba)