Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), dr. Jasmina Selimović ugostila je gospodina Petera Nicholla, koji je dužnost guvernera CBBiH obavljao u periodu od oktobra 1997. do decembra 2004. godine.

Čovjek koji je uveo konvertibilnu marku: Peter Nicholl posjetio Centralnu banku BiH
Foto: Centralna banka BiH | Peter Nicholl u posjeti CBBiH

Nakon više funkcija koje je obavljao tokom svoje karijere u Banci za rezerve Novog Zelanda i u Svjetskoj banci, gospodin Nicholl je postao guvernerom CBBiH u oktobru 1997. godine.

Njegov mandat obilježila su značajna dostignuća, poput uvođenja konvertibilne marke u opticaj koja potisnula četiri valute koje su tada bile u upotrebi, uspostave modernih platnih sistema, te vezivanja konvertibilne marke za euro nakon povlačenja njemačke marke za koju je konvertibilna marka bila vezana, do trenutka kada je euro postao jedinstvena evropska valuta.

Prilikom posjete Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, gospodin Nicholl održao je prezentaciju službenicima CBBiH i gostima, predstavnicima komercijalnih banaka i agencija. Prezentaciji su prisustvovali i bivši guverneri CBBiH dr. Kemal Kozarić i dr. Senad Softić.


Peter Nicholl posjeta Centralna banka bih 2

Prisutne je na početku pozdravila guvernerka Selimović koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo posjetom gospodina Nicholla Centralnoj banci Bosne i Hercegovine čije nasljeđe je i dalje prisutno.

„Čak i danas, u svakodnevnom radu, čujem da je nešto uspostavljeno dok je gospodin Nicholl bio guverner. Radimo 20 godina nakon tog vremena, a mnogo pričamo o vremenu kada je gospodin Nicholl bio ovdje. Očigledno je da je njegovo nasljeđe ogromno“, rekla je guvernerka Selimović, i uz konstataciju da CBBiH i dalje uspješno održava visok nivo reputacije i nezavisnosti, podsjetila na jednu od izjava gospodina Nicholla da se „reputacija teško stiče, a lako izgubi“.

„Kao što je poznato, u vrijeme gospodina Nicholla dobili smo prvu zvaničnu valutu, prvu novčanicu, i za to vrijeme, visoko kvalitetne platne sisteme, i bez obzira na cijenu, gospodin Nicholl je radio na uvođenju najviših standarda u operacije CBBiH“, kazala je guvernerka Selimović i zahvalila gospodinu Nichollu na znanju i iskustvu koje je dijelio i danas dijeli sa zaposlenim u CBBiH.

Gospodin Nicholl je u svom izlaganju podsjetio na vrijeme kada je preuzeo poziciju guvernera CBBiH i na svoja iskustva u rukovođenju Centralnom bankom Bosne i Hercegovine tokom njenog osnivanja i prvih godina rada. Osvrnuo se i na uspješno djelovanje CBBiH i nakon njegovog mandata, istakavši da je pratio rad institucije i u vrijeme kriza koje nisu zaobišle ni BiH.

Za svoj rad u CBBiH, Peter Nicholl je prije dvije godine dobio prestižno priznanje Central Banking Award za izuzetan doprinos u izgradnji institucija.