Dok u nekim zemljama cijene ostaju relativno pristupačne, u drugim su dosegle razine koje su za prosječnog građanina značajan izdatak.

Muško šišanje: Gdje je najskuplje, a gdje najpovoljnije u regiji i svijetu?
Foto: Arhiva

Prosječna cijena šišanja u zemljama regije i Evrope, ali i svijeta varira u zavisnosti od niza faktora, uključujući ekonomsku situaciju, životni standard, ali i potražnju za frizerskim uslugama.

Dok u nekim zemljama cijene ostaju relativno pristupačne, u drugim su dosegle razine koje su za prosječnog građanina značajan izdatak. Tako, na primjer, cijena šišanja u Sloveniji može iznositi oko 15 eura, dok u Bosni i Hercegovini ista usluga košta između 5 i 10 eura, odnosno do 20 maraka, što odražava razlike u kupovnoj moći i troškovima života.

Na evropskom nivou, cijene šišanja također variraju značajno. U zemljama poput Švicarske, šišanje može koštati i preko 50 eura, dok u istočnoevropskim zemljama poput Poljske i Mađarske cijene ostaju znatno niže, često ispod 10 eura. 

Ove razlike ne samo da odražavaju ekonomske razlike među zemljama, već i ukazuju na različite prioritete i navike potrošača kada je riječ o osobnoj njezi.

Prema podacima iz 2023. godine, muškarci su šišanje naskuplje plaćali u Norveškoj, a Zambia je najpovoljnija zemlja gdje šišanje košta nešto manje od dva dolara.

U skladu sa inflacijom, cijene ovih usluga su blago porasle u 2024. godini, ali kada se uporede statistike, može se zaključiti da je Bosna i Hercegovina najpovoljnija kada je riječ o muškom šišanju. Naime, cijene standardnog muškog šišanja rijetko gdje prelaze cijenu od 20 maraka, a u nekim salonima muškarci mogu dobiti i šišanje i sređivanje brade u okviru ove cijene.

Sudeći prema satistikama, ne čudi zašto bh. građani koji žive i rade u inostranstvu, pri dolasku u BiH najčešće prvo obilaze frizere s obzirom na to da je, naspram drugih zemalja, BiH itekako povoljna kada je riječ o ovim uslugama. 

Važno je napomenuti da su ove usluge povoljne za one koji dolaze iz inostranstva s obzirom na njihov standard i visinu primanja. Za pojedine bh. građane, i ovaj iznos može biti finansijski teret ukoliko se u obzir uzme iznos najniže plate u FBiH koja iznosi 619 maraka.