Ovi poslovi u Njemačkoj su najslabije plaćeni: Primaju oko 1.000 eura manje od prosječne plate
Foto: Tuzlanski.ba

U Njemačkoj čistačice primaju oko 1.000 eura manje od prosječne plate. Dok druge industrije poput IT-a nude znatno unosnije plate, osoblje za čišćenje uvelike zaostaje za njima.

Ni u jednoj drugoj profesionalnoj skupini radnici ne zarađuju tako malo kao u sektoru čišćenja. U ovoj industriji prosječna mjesečna bruto plata iznosi 2.493 eura – to proizlazi iz podataka Saveznog zavoda za statistiku, navode njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Nepravedna plata: Traže veće plaće i kolektivne ugovore

Na drugom mjestu među zanimanja koja zarađuju najmanje su poljoprivredna zanimanja s prosječnom platom od 2.531 eura.

Na trećem mjestu nalaze se zanimanja u turizmu, hotelijerstvu ili ugostiteljstvu. Prema brojkama, prosječna plata ovdje je 2.634 eura mjesečno. Prosječna bruto plata u Njemačkoj iznosi 3.698 eura.

"Ako ljudi koji igraju ključnu ulogu u održavanju ove zemlje rade zarađuju preko 1.000 eura mjesečno manje od prosječne plate, onda to nema nikakve veze s poštenim učinkom", rečeno je iz stranke BSW.

"Težak rad više ne vrijedi za milione", dodano je BSW traži veće plate i više korištenje kolektivnih ugovora.

Čistačice na dnu platne ljestvice

Podaci se odnose na april 2023. godine i prosječne su bruto plat za puno radno vrijeme bez posebnih naknada, regresa i božićnice.

Prema statistici, najmanje su zarađivali pomoćni radnici u poljoprivredi s mjesečnom platom od 2.154 eura, čistačice s 2.527 eura i skladištari s prosječnom mjesečnom platom od 2.832 eura.

Kada tražite privatne čistače za kućanstvo satnice variraju. Samozaposlene čistačice mogu se rezervirati na različitim platformama za oko 13 do 26 eura. Tačna procjena plate je u ovom sektoru teža nego kod stalno zaposlenih, jer se čišćenje u privatnim kućanstvima često obavlja na crno.

Piloti su zaradili više od direktora

Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku, radnici u IT sektoru zarađuju posebno dobro s bruto mjesečnom platom od 5.477 eura, zatim slijede učiteljska i stručna zanimanja s 5.228 eura te tehnički programeri i zanimanja u području izgradnje i kontrole proizvodnje s 5.077 eura.

Visoko su pozicionirani i direktori, koji su u prosjeku primali 10.278 eura, te doktori s 8.045 eura mjesečno, objavio je Zavod za statistiku u Wiesbadenu.

Muškarci i žene s višim stepenom obrazovanja imaju tendenciju da zarađuju više, objavio je državni ured.

Stalno zaposleni s priznatom stručnom spremom u Hessenu u prosjeku su dobili 4.029 eura. Bez takve kvalifikacije prosječna primanja bila su 3.179 eura, 850 eura niža.