Novčanice od 20 eura u opticaju od srijede: Šta biste trebali znati
Foto: Tuzlanski.ba

Novčanice od pet i deset eura su već obnovljene, u srijedu je na redu "dvadesetka".

Plava je i malo tamnija od prethodne varijante, a motivi su prikazani sa malo plastike. Ali, najviše od svega, novčanica od 20 eura ima sigurnosne oznake koje će otežati "posao" krivotvoriteljima. Ovo su neki od detalja:

Jeste li znali da...

...su nove generacije novčanica također iz Evropa-serije? Prema grčkoj mitologiji Evropa je fenička princeza koju je zaveo Zeus. Portret Evrope na novim novčanicama usput dolazi sa više od 2.000 godina stare vaze, koja se nalazi u Louvreu u Parizu.

... je originalni dizajn novčanica eura uradio Robert Kalin, austrijski grafički dizajner. Revizija dizajna za novu evropsku seriju djelo je Reinholda Gerstettera samostalnog dizajnera iz Berlina.

... je ukupno 4,3 milijarde novih dvadesetki štampano i bit će izdano od iduće srijede. Oko 3,3 milijardi naći će se u opticaju.

... da 20-eura ima veličinu tačno 133 x 72 milimetara? S novim izdanjem, dostupnim od srijede, mogla bi se omotati Zemlja oko Ekvatora više od deset puta.

... da će oznaka "euro" biti na latinskim i grčkim slovima, a u budućnosti također i na ćirilici? To je zbog činjenice da se Bugarska EU-u (ali ne i eurozoni) pridružila 2007. godine, a nakon prve euro serije. Službeno pismo u Bugarskoj je ćirilica. Euro-stil zastupljen je u EU, ali ne i u zemljama članicama eurozone.

... da se na karti na poleđini novih novčanica mogu vidjeti i Malta i Cipar. Na prethodnim dvadesetkama nedostajale su dvije ostrvske države, jer nisu još bile članice EU u vrijeme kada su izdane novčanice.

... da se na lijevom rubu novčanice, odvojena zarezom, i dalje mogu vidjeti mala ostrva? Ona simboliziraju francuske prekomorske teritorije, gdje je također službeno u upotrebi evropska jedinstvena valuta: Guadeloupe, Reunion, Martinique i Francuska Gvajana.

... da je u prvoj polovini 2015. godine novčanica od 20 eura najviše krivotvorena. Krivotvorena je za 55 posto više od bilo koje druge novčanice.

... da inovativni hologram postaje transparentan ako držite novu novčanicu prema svjetlu? Tu prekretnicu u tehnologiji izrade novčanica član odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele zove prozor, a bit će tvrdi orah za krivotvoritelje.

... da su spremne prve Euro-serije novčanica sa arhitektonskim stilovima iz sedam perioda u evropskoj istoriji umjetnosti? "Dvadesetka" je, usput, posvećena gotičkoj umjetnosti, piše Indikator.ba