Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc danas je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja, najdužeg i najtežeg objekta za gradnju na dionici Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu. 

Foto: JP Ceste Federacije BiH

Tunel Golubinja koji se nalazi između Zenice i Žepča dug je 3,6 kilometara i trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH.

On će znatno skratiti put od Sarajeva ka sjeveru BiH, jer će biti izbjegnut obilazak brda, odnosno vožnja kanjonom rijeke Bosne.

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajide, šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia, direktor kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. u BiH Evren Utku Gok, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, te ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sadik Babur Girgin

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru Vc izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., a nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l. iz Italije. 

Govornici su zahvalili radnicima na uspješno obavljenom zadatku te istaknuli kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić je kazao:

"Tunel Golubinja je veliki i važan projekt. Sa 3,6 kilometara, trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH, a nakon što se okonča izgradnja tunela Prenj, bit će na drugom mjestu. Ovaj uspjeh nije slučajan već je rezultat zajedničkih napora vrijednog tima naših stručnjaka i svih naših partnera. Do proboja je došlo nešto sporije nego što je prvobitno planirano zbog teških geoloških uvjeta. Završetak Koridora Vc je naš strateški prioritet. Predano radimo da u drugoj polovici 2026. godine spojimo cijeli sjeverni dio koridora, od Sarajeva do Save”. 

Vezani članak Završava se probijanje najdužeg tunela na Koridoru Vc

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je izjavio:

"Zahvaljujem se prije svega kompaniji Cengiz na dugogodišnjoj saradnji i na uspješno obavljenim poslovima. Vlada FBiH i resorno ministarstvo će zasigurno i u narednom periodu biti velika potpora upravi JP Autoceste FBiH u ostvarivanju zacrtanih planova oko konačnog završetka Koridora Vc”.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić je rekla:

"Činjenica da je tunel Golubinja trenutno najduži cestovni tunel u BiH samo po sebi govori o kakvom složenom građevinskom poduhvatu se radi i zbog toga je važno da smo na ovaj način danas obilježili završetak probijanja tunela. Svjesni izazova, Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo skupa sa JP Autoceste FBiH u svojim su planovima rada i prometnim politikama opredijeljeni da do kraja 2026. godine u promet bude pušten sjeverni dio Koridora Vc od Sarajeva do Save". 

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je:

"Koridor Vc je najvažniji infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini, koji vodi bržem i sigurnijem putovanju građana i privrednika širom zemlje. Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati probijanju tunela u Golubinji, što je velika prekretnica za ovaj projekat. Dok se ne izgradi tunel Prenj, ovo će biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini. EU je osigurala najveći iznos pomoći za završetak Koridora Vc, a do danas je EU u ovaj projekat autoputa uložila 870 miliona eura. Koridor Vc približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, što znatno olakšava putovanja i trgovinu“. 

Šefica Ureda EIB-a u BiH Sandrine Friscia je izjavila:

"Zajedno sa svim partnerima u projektu, Evropska investiciona banka (EIB) sa zadovoljstvom svjedoči stvaranju ove važne veze koja čini dio dionice Poprikuše-Nemila duž koridora Vc. Za nas, kao banku Evropske unije, izgradnja bržih, sigurnijih i modernijih saobraćajnih veza unutar Bosne i Hercegovine, regiona i EU predstavlja jedan od prioriteta koji doprinosi snažnijem ekonomskom razvoju i prosperitetu u zemlji. Sa preko milijardu eura zajmova i grantova EIB-a već uloženih u Koridor Vc, sa nepokolebljivom istrajnošću nastavljamo da podržavamo BiH i njen narod”"  

Direktor turskog izvođača u BiH Evren Utku Gok je kazao:

"Ovaj projekat je nastavak uspješne saradnje između JP Autoceste FBiH i ove firme. Ovo je veliki uspjeh radnika koji su radili 24 sata dnevno na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima iz tunela te čelima tunelskih cijevi. Iako je bio veoma težak teren za gradnju zbog geologije, možemo vidjeti da je sve teklo po planu i sve je urađeno u skladu s ugovorom i projektom". 

Tokom najintenzivnijih radova na dionici Poprikuše - Nemila bilo je angažovano više od 400 turskih i 200 domaćih radnika, a preko 80 posto sirovina nabavljeno je sa domaćeg tržišta. 

Ugovor o izgradnji dionica Poprikuše – Nemila, potpisan je u novembru 2020. godine i obuhvata projektovanje i izgradnju 5,5 km nove autoceste.

Oko 83 posto dionice obuhvataju objekti. 

Radovi na probijanju tunela Golubinja su počeli u aprilu 2021. godine. Uz radove na iskopu, u tunelu se nastavlja sekundarna potpora, odnosno proces betoniranja.

Više od 65 posto radova na betoniranju podgrade je završeno.

Ukupna količina iskopanog materijala procjenjuje se na 735.000 kubika, a utrošenost betona je 155.000 kubika.

Ukupna dužina ugrađenih sidara je 855.000 metara, a ukupna težina čeličnih materijala 18.000 tona. 

Očekivano je da posljednjih 130 metara desne cijevi bude probijeno za mjesec - mjesec i po dana. 

Vrijednost ugovorenih radova na dionici Poprikuše - Nemila iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,17 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Završetak radova na dionici Poprikuše – Nemila je planiran polovinom sljedeće godine.