Do kraja sedmice gorivo skuplje za pet feninga
Foto: Tuzlanski.ba

Nafta će u Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja sedmice poskupiti za dodatnih pet feninga te će dostići cijenu od dvije marke i deset feninga za litar, što je rekordna cijena za ovu godinu.

Kako nam je za RTV Slon kazala Lela Glibo, iz ministarstva trgovine Federacije BiH u ovo ministarstvo prije tri dana počeli su pristizati zahtjevi za povećanje cijena goriva na benzinskim pumpama u većem bh. Entiteta.

Povećanje se odnosi na pet feninga i za benzine i za dizel gorivo i stupit će na snagu već sutra oni koji su prije tri dana dostavili, a oni koji su dostavili danas, njima će cijena tek za tri dana stupiti na snagu“, kazala je Lela Glibo, šefica Odjela za cijene Ministarstva trgovine FBiH.

Formiranje cijena u našoj zemlji je slobodno i svaka firma za sebe formira cijenu, stoga one nisu ujednačene i razlikuju se od pumpe do pumpe, pojasnila je Glibo. Ono što je sigurno je da poskupljenje nafte na svjetskom tržištu je u prethodnom periodu utjecalo i na najnoviji porast cijena nafte u BiH.

Od polovine januara do danas cijene goriva su varirale sedam puta, od čega su samo jedan put bile smanjene za pet feninga. Pad cijene goriva na svjetskoj berzi do sada se na tržištu u BiH nije osjetio, ali prvi skok barela nafte na svjetskoj berzi, sigurno da ćemo uskoro osjetiti.

Glibo kaže da su od jučer počeli pristizati zahtjevi za povećanje cijene goriva i sa Tuzlanskog kantona, tako da se porast cijena na pumpama može očekivati do kraja sedmice. Građani se ovakvog poskupljenja pribojavaju budući da je praksa pokazala da kada dođe do povećanja cijene goriva, rastu i cijene osnovnih životnih namirnica.