Kompanije u svijetu ove godine najavile ukidanje oko 400.000 radnih mjesta
Foto: Tuzlanski.ba

Mnoge kompanije u svijetu ove godine su zbog lošeg poslovanja i finansijske krize najavile ukidanje blizu 400.000 radnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Samo Deutsche Bank je ove sedmice najavila kako planira ukinuti 35.000 radnih mjesta, dio kroz direktne otkaze uposlenicima, a dio prodajom svog dosadašnjeg poslovanja. Ovim mjerama John Cryan, novi izvršni direktor, želi da najveći njemački zajmodavac postane poslovniji i profitabilniji. Tako će Deutsche Bank uštede praviti ukidanjem 9.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom, zatim 6.000 onih koji su radili na ugovor, te više od 20.000 radnika koji su se bavili poslovima prodaje. To će dovesti do zatvaranja lokalnog poslovanja u deset zemalja.

Britanska kompanija Rolls-Royce je također ovog mjeseca najavila da će ukinuti dodatnih 400 radnih mjesta u odjeljenju za brodogradnju, što je najnoviji potez u nastojanjima kompanije da to odjeljenje učini efikasnijim. Kompanija je još u maju 2015. godine najavila ukidanje 600 radnih mjesta u istom odjeljenju, koje zapošljava ukupno 5.800 ljudi.

Firma Hewlett-Packard (HP) najavila je u septembru da će ukinuti dodatnih 25 do 30 hiljada radnih mjesta, oko 10 posto, jer planira podijeliti kompaniju. Već ranije ove godine kompanija je najavila ukidanje 55 hiljada radnih mjesta. U HP-u tvrde da će smanjenjem broja zaposlenih uštedjeti 2,7 milijardi dolara godišnje.

Također, najveća talijanska banka po aktivi UniCredit planira ukinuti oko 10.000 radnih mjesta kako bi smanjila troškove i povećala dobit. Time će banka smanjiti oko 7 posto ukupnog broja uposlenika, u Italiji, Njemačkoj i Austriji. UniCredit, koji zapošljava oko 146.600 ljudi u 17 zemalja, pod pritiskom je da poveća dobit jer se očekuje da će niske kamatne stope ograničavati zaradu banke idućih godina.

Britanska banka Barclays planira ukinuti više od 30.000 radnih mjesta u iduće dvije godine kako bi poboljšala poslovne rezultate i potaknula rast cijene dionice. Vodstvo jedne od najvećih britanskih banaka smatra da je smanjenje troškova osoblja jedini način da se riješi kronični problem manje učinkovitosti te banke u odnosu na konkurente.

Američki proizvođač teških građevinskih strojeva Caterpillar snizio je u septembru prognozu prihoda za 2015. godinu i najavio otpuštanje 10.000 radnika narednih godina, pridruživši se popisu velikih američkih industrijskih tvrtki koje se bore s padom cijena sirovina i energenata.

Inače, najveće američke kompanije su u trećem kvartalu tekuće godine ukinule preko 200.000 radnih mjesta, što je najveći broj otpuštanja od trećeg tromjesečja 2009. godine, prema izvještaju analitičke kompanije "Challenger, Gray and Christmas".

Kompanija Sony je u martu ove godine najavila kako ukida 1.000 radnih mjesta u švedskom gradu Lundu. Kompanija Sony Mobile nailazi na poteškoće zbog snažne konkurencije u proizvodnji mobilnih telefona te je početkom februara najavila ukidanje 2.100 radnih mjesta. Cilj je da se za 30 posto smanji broj zaposlenih.

Microsoft isto tako najavljuje ukidanje 7.800 radnih mjesta u odjelu koji se bavi proizvodnjom i prodajom mobilnih uređaja. (Tuzlanski.ba)